Свързани новини

13.06.2017 17:04

25 млрд.лв. върти сивата ни икономика

Видян 1683 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 25 милиарда лева се въртят в сивата икономика, ако са верни данните от композитния индекс Икономика на светло, които дават 28,12% на нелегалния бизнес. Според проф.д-р Стефан Петранов, който прави изследването за Асоциацията на индустриалния капитал, в ЕС средният индекс е 12%, но в най-проспериращите държави в Евросъюза като Дания, Германия и Австрия, където е и най-високият стандарт делът на сивия сектор е 5%.


По-нисък от нашия, но сравнително голям е нелегалният бизнес при комшиите в Гърция, Румъния и при другите балканци от Хърватия, а също в южната част на Италия.


Лидер по безданъчно въртене на пари е строителството, където сивата икономика достига 45%, като е доста странно, че именно в него държавата налива най-много пари от обществени поръчки. Според професор Петранов в класацията следват туризмът и търговията на дребно.


„Брекзитът ще доведе до намаляване на евросубсидиите за България и това може да накара повече фирми да се върнат в сивия сектор, конфликтите в близки до нас райони карат инвеститорите да бъдат по предпазливи”, прогнозира експертът.


Стремежът на държавата по административен път да определя минималната работна заплата и осигурителните прагове става не на базата на обективни, фундаментални икономически показатели и води до "притискане" на фирмите и особено на малките”, съвсем в духа на последните публикации на 19’ смята шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне