Свързани новини

12.06.2017 11:56

Съдът в Страсбург отказа Полфрийман да се върне в Австралия

Видян 1409 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Австралиецът Джок Полфрийман, който излежава 20-годишна присъда в Софийския затвор за убийството на студента Андрей Монов, не успя да се прехвърли в Австралия.


Той опита това с дело в Европейския съд за правата на човека. Жалбата му в Страсбург обаче беше отхвърлена, след като напразно се позоваваше на чл. 8 (право на личен и семеен живот) от Европейската конвенция за правата на човека. Той настояваше, че България не е трябвало да отклонява искането на Австралия за прехвърлянето му в тамошен затвор за доизлежаване на присъдата, защото е била длъжна по Конвенцията за трансфери от 1983 г.


Българската позиция бе, че трансферът е възможност, а не задължение на държавата, пише вестник "Сега".


Полфрийман, който по време на убийството с нож в София през 2007 г. е бил служещ в британската армия, твърди, че роднините му се затрудняват да идват на 40-минутно свиждане седмично, защото Австралия е много далеч. Визитите били почти невъзможни, особено за баба му и дядо му, които са надхвърлили 80 години. Справка на съда обаче показа, че от септември 2012 до юли 2015 г. той е имал 48 пъти свиждания с близки, роднини и приятели от Австралия.


Междувременно се е вписал добре в затворническия живот. Овладял е говоримо и писмено български език, помага като преводач при разпитите на други затворници, станал е председател на Българското затворническо сдружение за реабилитация и се изявява като затворнически лидер.


Прокуратурата е установила, че той продължава да се смята за невинен и не се разкайва за престъплението си, като в същото време изразява негативно отношение към българската съдебна система. Изводът е, че изтърпяната част от наказанието още не е послужила за неговото превъзпитание.


Австралиецът вече спечели едно дело срещу България през 2016 г. Тогава той получи 3500 евро обезщетение за нарушена свобода на словото, защото бил наказан дисциплинарно, след като подал жалба срещу надзиратели.


Негов адвокат пред съда в Страсбург тогава беше Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет (БХК). През 2015 г. организацията номинира Полфрийман за човек на годината, защото защитавал правата на осъдените, но след бурната негативна обществена реакция, смени предложението си.


Жестокото убийство на 20-годишния Андрей Монов - син на психолога и бивш депутат от БСП Христо Монов, бе извършено на 28 декември 2007 г. в центъра на София. Студентът бе намушкан с нож в гърба от австралиеца, който рани и негов приятел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей