Свързани новини

08.06.2017 13:23

Симеонов: Девизът е "Назначавайте всичко, което мърда"

Видян 1111 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Девизът за туристическия сезон 2017 г. е следният: „Назначавайте всичко, което мърда“. Това каза на брифинг след правителственото заседание вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, предаде агенция "Фокус".


Симеонов съобщи, че МС е приел Правилника за прилагане на Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция с измененията, които позволяват изключително облекчен режим за набиране на работна ръка от трети страни. "Отпаднаха изискванията за представяне на документи за образование, за квалификация, със съответните заверки и представяне в консулствата. Отпаднаха също така изискванията към работодателите за публикуване в средствата за масова информация на свободните работни места, тъй като тези свободни работни места, са традиция особено в туристическия сезон", обясни Симеонов. Той уточни, че е отпаднало изискването за договори за наем.


"Само с декларации ще бъдат приемани желаещите да работят в България. Всичко това е насочено към българската диаспора основно в Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини и бившите съветски републики. Това е нещо, което не е направено 27 години и ще облекчи предстоящия туристически сезон", добави той.


Социалният министър Бисер Петков допълни, че с Приетия правилник се облекчават на административните процедури за издаване на регистрация за заетост до 90 дни на лица от трети държави, които основно сега се наемат в туристическия бранш. "След обнародване на постановлението и промените в наредбата, те влизат в сила. Така че се надяваме другата седмица това да стане", коментира той.


На въпрос има ли гаранции, че ще се възползват само хора от българската диаспора и няма да се появи социален дъмпинг, Симеонов заяви: "Вече има няколко хиляди човека, които имат сключени договори с хотелиери по Черноморието, които чакат точно този правилник да влезе в сила, а той ще влезе в сила следващата седмица". Вицепремиерът уточни, че между 4 и 6 хиляди души са предварително договорени да започнат работа.


"Няма кого да дъмпингираш. Няма кого да изместят тези чуждестранни работници. Девизът за туристическия сезон 2017 г., девизът на всички собственици на фирми е следният: „Назначавайте всичко, което мърда“. Няма хора за работа. С тези 4 до 6 хиляди човека въобще няма да бъдат задоволени нуждите на предстоящия туристически сезон, които се оценяват някъде над 25 хиляди човека. Все пак това ще бъде помощ – една добра стъпка от страна на държавата в помощ на бизнеса, който трябва да печели и съответно държавата да получава своите данъци", каза още Валери Симеонов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни