Свързани новини

08.06.2017 09:56

Британците гласуват на предсрочни парламентарни избори

Видян 1208 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британците гласуват на предсрочни парламентарни избори днес. От резултата ще зависи колко твърда ще е позицията на Великобритания при преговорите с Брюксел за излизане от Европейския съюз .
На прага на Брекзит премиерът Тереза Мей свика вота, за да се опита да увеличи броя на депутатите и влиянието си в парламента. За мнозинство са нужни 326 депутатски места. До момента консервативаната партия имаше 330 депутати, а основната опозиция - лейбъристите – 229.

Според прогнозите на днешните избори консерваторите ще спечелят между 304 и 344 места, а лейбъристите – между 219 и 257. Има възможност Мей да изгуби парламентарното си мнозинство и да въвлече страната във вътрешно политическа нестабилност.

Изборният ден започва в 7 ч. сутринта местно време, или 9 ч. българско време, и приключва в 22 часа.


Премиерът Тереза Мей свика вота три години по-рано от планираното. Официалната причина – да затвърди позициите си в преговорите за излизане на страната от ЕС. Мей твърди, че лейбъристите, Шотландската национална партия и либералдемократите ще се опитат да дестабилизират и възпрепятстват процеса в парламента.

Тереза Мей влезе в предизборната кампания със стабилна преднина. Две седмици преди вота обаче, след атентата в Манчестър, тя рязко се стопи. Шест проучвания на общественото мнение показаха, че консерваторите водят пред лейбъристите само с около 5 процента. Въпреки това, всички посочват, че Мей ще спечели изборите. Тя се надява вотът да й осигури по-голямо мнозинство в Камарата на общините и да засили властта й.

Кои са основните играчи?

Двете основни партии са дясната Консервативна партия и левите лейбъристи. Влияние в парламента имат още Шотландската национална партия (SNP), лидералдемократите и Демократичната юнионистка партия в Северна Ирландия (DUP).  Партията за независимост на Великобритания (UKIP) и Зелените също имат представители в повечето избирателни райони. Заедно тези две партии спечелиха над пет милиона гласа на последните избори, но всяка една от тях имаше по един депутат в парламента.

„Основното предизвикателство пред нас е да договорим най-добрата сделка за Великобритания в Европа. Бъдещото ни благоденствие, нашето място в света, жизненият стандарт и възможностите, които искаме за нашите деца и внуци, зависят от това доколко твърда ще е позицията ни в тези преговори. Ето защо, повече от всякога, Великобритания се нуждае от силно и стабилно управление“, подчерта многократно премиерът и лидер на Консервативната партия Тереза Мей.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви: „Само ние имаме план как Брекзит да работи за обикновените хора. Нека сме ясни – изборът сега е между Брекзит на лейбъристите, който поставя работните места на първо място и Брекзит на консерваторите, насочен към интересите на Лондонското сити, който рискува да превърне Великобритания в данъчно убежище с ниски заплати.“

А либералдемократите на Тим Фарън предложиха втори референдум: „Някой ще има последната дума за финалната сделка на Брекзит. Може да са политиците, а може и да е народът. Вярвам, че трябва да е народът. Вие трябва да имате право да кажете на референдум дали сделката на Тереза Май е правилна за вас и за вашето семейство. Ако не ви харесва тази сделка, тогава вие трябва да имате избор да останете в Европейския съюз.“

Какво казват социологическите проучвания?

Средната стойност на общественото мнение в шест анкети, публикувани в края на месец май дава на консерваторите между 43% и 46%, в сравнение с между 32% и 38% за лейбъристите. Либералдемократите събират под 10%, Партията за независимост на Великобритания – 5%,  Зелените – 4% и Шотландската национална партия – 4%.

За мнозинство в парламента са нужни 326 депутатски места. Според прогнозите, консерваторите ще спечелят 344 места, а основната опозиция – лейбъристите – 219. До момента консерваторите имаха 330 депутати, а лейбъристите – 229.

Как се избира британският парламент?

3303 кандидати се борят за общо 650 депутатски места. Обединеното кралство е разделено на 650 географски избирателни района. Всеки район избира един депутат в Камарата на общините. За да спечели, кандидатът трябва да има най-много гласове. Най-известните политици обикновено се изпращат в райони, където имат сигурно мнозинство. За да има успех, партията трябва да спечели мнозинството избирателни райони. Лидерът на политическата партия с най-много депутати след изборите се очаква да бъде помолен от Кралицата да стане премиер и да формира правителство, което да управлява страната. Новият парламент ще се събере на 13 юни и ще бъде официално открит на 19 юни.

Защо изборите са „изненадващи“ и „неочаквани“?

Тереза Май твърдеше, че иска да изчака до 2020 г. за следващите насрочени избори, но промени решението си, а този нейн ход изненада всички.

Министър-председателите на Великобритания имат свободата да свикват избори по всяко време, когато преценят, но по закон парламентарният вот трябва да се провежда на всеки пет години в първия четвъртък на месец май.

Изборите могат да се проведат предсрочно по две причини – ако има вот на недоверие в сегашното правителство или депутатите гласуват за предсрочен вот с две трети мнозинство. Тереза Мей избра втората опция, която беше поразително подкрепена от народните представители с 522 гласа „за“ срещу 13 „против“.

Последният подобен пример е от 1966 година. Тогава премиерът Харолд Уилсън от Лейбъристката партия свиква предсрочни избори, след кратко време на власт, за да увеличи броя на депутатите си. През 1974 г. в рамките на осем месеца се провеждат два вота. Но причината тогава е, че никоя партия не печели мнозинство в Камарата на общините в първите избори.

Какво означава вотът за Брекзит?

Великобритания е на път официално да напусне Европейския съюз в петък, 29 март 2019 година. Преговорите с Брюксел ще започнат, след като бъде сформирано новото правителство.

Според консерваторите, сега е „единственият възможен шанс за провеждане на избори, докато Европейският съюз съгласува своята преговорна позиция“. Ако Мей спечели с голямо мнозинство, тя ще го приеме като вот на доверие към стратегията си за напускане на ЕС.

Но ако крехкото й мнозинство в Камарата на общините стане още по-нестабилно или тя загуби изборите от анти-Брекзит партии като либералдемократите и те получат много повече депутати, тогава текущата стратегия по развода на Великобриатния със Съюза ще бъде отнесена.


Източник: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на