Свързани новини

07.06.2017 10:26

Девета страна скъса с Катар

Видян 1596 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ислямска република Мавритания вчера официално обяви, че скъсване дипломатическите отношения с Катар.


А Йордания обяви, че е решила да понижи равнището на дипломатическите си отношения с Катар.


В понеделник и 8 държави - Бахрейн, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Египет, Йемен, временното правителство на Либия, Малдивите и Мавриций - скъсаха дипломатическите отношения с богатото емирство в Персийския залив. Те го обвиняват, че подкрепя ислямски екстремисти и шиитски Иран.


Саудитският външен министър Адел бин Ахмед ал Джубейр беше по-конкретен. Той заяви, че Катар трябва да престане да подкрепя палестинското движение Хамас и Мюсюлманските братя, ако иска да възстанови отношенията си с други ключови арабски страни.


Пред журналисти Ал Джубейр каза, че целта на прекъсването на дипломатическите отношения е била ясно да се покаже на Катар, че е крайно време да спре. "Никой не иска да вреди на Катар. Катар трябва да избере в коя посока да поеме", заяви саудитският министър.


Редица столици заявиха, че са взели и други мерки, включително прекъсване на транспортните връзки, икономическите и финансови отношения, прекратяване на банковите операции, изгонване на поданици на Катар.


Йордания, както и други страни преди нея, отне лиценза за дейност в кралството на базираната в Катар телевизия "Ал Джазира", съобщи правителственият говорител Мохамад ал Момани.


Кувейт се опитва да посредничи


Емирът на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах отпътува от Саудитска Арабия след кратка визита, съобщиха Ройтерс и БТА, като цитират агенция КУНА.


В Джеда шейхът е разговаря със саудитския крал Салман за кризата.


Кувейтската агенция не съобщи подробности за преговорите, а саудитската агенция СПА ги представи с общи приказки:


Двамата са "направили преглед на братските отношения между двете братски страни и са обсъдили развитието на обстановката в региона".


Шейх Сабах се опитва да посредничи между Катар и другите страни от Залива, отбелязва Ройтерс.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря по телефона със саудитския крал Салман вчера и изтъкна необходимостта от единство на страните от Залива.


Това съобщи пред Ройтерс ненаименуван висш служител в Белия дом.


"Неговото (на Тръмп) послание беше, че се нуждаем от единство в региона, за да се борим срещу екстремистката идеология и финансирането на тероризма. Важно е Заливът да бъде обединен в името на мира и сигурността в региона", добави източникът.


Само че преди това американският президент написа в Туитър, че лидери в Близкия Изток му посочили Катар като спонсор на тероризма. Той предположи, че изолирането на Катар може да е "началото на края за ужаса на тероризма".


По-рано вчера министърът на отбраната Джеймс Матис е разговарял по телефона с катарския си колега. Но от Пентагона не посочиха подробности.


Руският президент Владимир Путин вчера разговаря по телефона с емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани и потвърди позицията на Москва, че кризисните ситуации трябва да се решават с политически и дипломатически средства, чрез диалог.


Това съобщиха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на пресслужбата на Кремъл.


Още в понеделник ден руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с катарския си колега Мохамед бин Абдулрахман ал Тани изрази същото неутрално мнение. Той призова противоречията да се преодолеят на масата за преговори.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че изолирането на Катар, включително налагането на санкции, няма да реши никакви проблеми.


Той увери, че Анкара ще направи всичко възможно, за да помогне за прекратяване на кризата, съобщиха Ройтерс и БТА.


"Изолирането на Катар няма да реши никакви проблеми - заяви Ердоган в реч в Истанбул. - Ние правим и ще правим всичко по силите си за решаването на тази криза."


Населението на Катар панически се запасяват с храна и вода. Някои от основните хранителни продукти в магазините вече са на изчерпване. Това показа в репортаж френската телевизия „France 24“. Повечето храни в Катар са внос, а затварянето на сухопътните граници на страната може само да задълбочи кризата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

MotoGP

Собственикът на Формула 1 иска да придобие MotoGP

Собственикът на Формула 1 Либърти медия ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на