Свързани новини

05.06.2017 13:57

Борисов приема парламент на еврозоната - ЕС на 2 скорости

Видян 2299 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На дискусия Европа отново на път, събрала трима премиери и всички отговорни институции в държавата, за да обсъдят какво свършихме за десетилетие членство, а какво ни предстои с Бялата книга на Юнкер, се разбра, че няма изведени приоритети за България в ЕС, включително за европредседателството само след 6 месеца, както и липсва оценка на резултатите от първите ни 10 години в общността.


Домакинът Сергей Станишев се обяви твърдо за влизане в Шенген, против Европа на две скорости и специално даде пример с предложението на новия френски президент Макрон за отделен парламент на еврозоната и го оцени като разделящо Съюза и като заплаха за единството на Общността.


Премиерът Борисов обаче смята, че „са си прави хората” по отношение парламента на еврозоната. А той на практика ще раздели ЕС на ядро и периферия. А за Шенген по думите на министър-председателя ни пречела само една страна, по нейни си вътрешнополитически причини.


Според него еврозоната е задължителна за нас, макар в петък гостуващият му вицепрезидент на Европейската комисия да заяви, че ние сме далече от нея поради социалното неравенство и обидно ниските доходи в страната ни. Въпреки че формално да отговаряме на повечето критерии. Борисов не смята като него, той се изказа, че просто досега ние не сме желаели достатъчно да бъдем в единната валута.


Сергей Станишев и Корнелия Нинова поставиха акцент точно върху политиката на доходите и насърчаването на малкия, средния и иновативния бизнес като напомниха, че ЕС още в договора си се е определил като социална държава. Реално обаче тези ангажименти не се изпълняват поне у нас. Нинова поиска правителствена равносметка за работата, свършена за 10-те години членство в Съюза и за бъдещите ни проекти, като според нея те трябва да имат най-вече социални измерения, за да се почувстват хората истински европейци.


Вицепрезидентът Илиана Йотова разкритикува липсата на приоритети за българското председателство на ЕС като специално отбеляза липсата на активност, при положение, че още дори не е започнала работа по новия европейски бюджет с оправданието Брекзит. Според Станишев се очаква за следващия програмен период ЕС да изгуби над 70 млрд.евро от излизането на Острова, което директно ще се отрази и на нас.


И двамата с Йотова настояха България ясно да заяви, че не приема отпадане на еврофондовете и замяната им с финансови инструменти, като вицепрезидентът  специално подчерта ролята на кохезионните пари за оцеляването на нашите общини.


Премиерът Борисов не пое ангажименти ясно да постави изброените теми на масата на срещите на най-високо равнище. Той оцени като интересни идеите на своя политически баща Симеон Сакскобургготски, когото нарече „Царя” и се обърна не по протокол първо към него като „Ваше Величество”, за използване на европредседателството като шанс за развитие на Черноморския район. „Любимото ни море го наричат „Локвата на Русия”, не на шега рече Борисов. Сподели и тезата на Станишев за дунавското сътрудничество: шанс България от периферията да влезе в ядрото на вземането на решения в ЕС като обединител на страните покрай реката и на Балканите, особено като се има предвид, че Виена и Букурещ идват след София като европредседатели. Борисов каза, че „Австрия много натиска за Дунава”. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ИИ

ИИ вече хаква

Учeни oт Унивepcитeтa нa Илинoйc в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци