Свързани новини

02.06.2017 16:48

Орбан: Строг контрол за "мафията" на Сорос

Видян 1775 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгария ще предприеме действия за по-строг контрол върху неправителствени организации като тези, финансирани от американския милиардер Джордж Сорос, които оперират като „подобни на мафия“ мрежи. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан.


Коментарът на унгарския министър-председател идва като отговор на изказване на родения в Унгария Сорос, който заяви, че се възхищава на начина, по който унгарците са се опълчили на „измамите и корупцията на мафиотската държава, която Орбан е установил“.


 


„Това е обявяване на война, без съмнение“, каза Орбан. „Единствената мрежа, която оперира като мафия, която не е прозрачна... в Унгария, е мрежата на Сорос“, посочи премиерът, цитиран от „Ройтерс“.


В рамките на предложението, представено пред парламента, неправителствените организации с чуждестранни дарения в размер на най-малко 7,2 млн. форинта (26 000 долара) ще бъдат задължени да се регистрират пред властите и да се обявяват като чуждестранно финансирани.


Очаква се по-късно този месец парламентът да приеме предложението, независимо от масовите протести в Унгария и резолюцията на Европарламента, която осъжда „сериозното влошаване“ на върховенството на закона и фундаменталните права в страната.


Правителството на Орбан нанесе друг удар по Сорос с приемането на закон за висшите учебни заведения, който задължава университети с чуждестранно финансиране на територията на страната да имат филиали в страните, от които идват финансовите им помощи. Това може да доведе до закриването на финансирания от Сорос Централноевропейски университет в Будапеща.


Тези промени в закона за образованието доведоха и до откриването на наказателна процедура от Брюксел срещу Будапеща.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп