Свързани новини

02.06.2017 16:33

Липсата на мир струва на България $10 млрд. годишно

Видян 1375 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо 10 млрд. долара – толкова струват на българите престъпността, конфликтите и разходите за военщина. Нашата страна се изкачи до 28-мо място от 163 страни в Световния индекс на мира, а суперсилите САЩ и Русия са в дъното на класацията. Проучването се провежда всяка година от институт в Сидни, Австралия, съобщава bTV.


Тенденцията за последните години е към влошаване на обстановката в света – не само зарадии войни, но и в следствие на вътрешни конфликти. Експертите посочват, че ситуацията рязко се е влошила след избухването на Световната икономическа криза.


За последното десетилетие жертвите на бойното поле са се увеличили с 408%, а загиналите при терористични актове – с 247%. Бежанците по света са станали двойно повече. Очаквано, най-голямо влошаване има в Близкия Изток и Северна Африка.


“Златото” в Световния индекс на мира е за Исландия, която е първенец по мир от 2008 г. досега. Следват Нова Зеландия, Португалия, Австрия и Дания. На дъното пък са Сирия, Афганистан, Ирак, Южен Судан, Йемен. Това са държави, в които има война или сериозни вътрешни конфликти.  


Експертите използват три групи индикатори. На първо място са конфликтите – външни и вътрешни и измерени по продължителност, жертви и създадени проблеми в отношенията с трети страни. Следва обществената и политическа сигурност – броят на жертвите на престъпления, на затворниците и на полицаите. На последно място, но не по значимост, е милитаризацията като разходи за отбрана, брой войници и оръжейни запаси.


А колко струва липсата на мир за 1 година?


Експертите изчисляват, че насилието причинява загуби, които се равняват на 12,6 процента от световния БВП. Най-много пари отиват за военни разходи и сигурност, но преките загуби от въоръжени конфликти, нестабилност и организирана престъпност също се измерват в трилиони. Във всички от тези случаи говорим за средства, които не са отишли за подобряване на условията на живот на гражданите.


В числа, това прави 14 трлн. долара. Това е три пъти и половина повече от това, което произвежда за година една от четирите най-могъщи икономики в света – германската. Действително, това е по-ниска стойност в сравнение с предходната година, но продължава да е близко до рекордните нива. Тежестта е особено голяма за страните, които са най-далеч от мира, защото техните икономики са изключително отслабени.


В България процентът от БВП, отнет от липсата на мир през 2016 г., е 7,5% - по-нисък от средния за света. Обърнато в цифри обаче това са над 9,8 млрд. долара т.е. близо 1400 долара на човек. На този фон в Сирия, например, насилието коства приблизително две трети от БВП на страната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв