Свързани новини

25.05.2017 16:49

Радев: Tероризмът простира пипала към Европа по-силно

Видян 1665 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Tероризмът простира пипала към Европа все по-силно и НАТО трябва да противодейства, каза в Брюксел държавният глава Румен Радев.


Засилването на приноса на НАТО в борбата срещу тероризма е важно, коментира в отговор на въпрос пред журналисти президентът Радев преди участието си в днешната еднодневна среща на държавните и правителствени ръководители на страните от алианса в Брюксел, предаде БТА.


По думите му засилването на приноса на НАТО в борбата срещу тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци. Това означава по-голяма сигурност в държавите от Близкия изток. За България това е изключително важно, коментира президентът Радев.


Той добави, че е много важно НАТО да даде политически сигнал към държавите от този регион, които наистина се борят с тероризма, че алиансът има своята ангажираност и солидарност към усилията им.


НАТО ще приеме днес решение да се присъедини към международната коалиция срещу "Ислямска държава", но без да се включва в бойни действия. Това съобщи на пресконференция по-рано генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. НАТО ще увеличи броя и продължителността на полетите на самолетите-радари и самолетите-цистерни на държавите от алианса, които и досега подкрепяха действията на коалицията, поясни той.


Мисля, че всекидневната смяна на позиции, на приоритети, не работи в интерес на сигурността на България, коментира държавният глава в отговор на въпрос за вчерашните думи на премиера за възможно преразглеждане на отбранителни модернизационни проекти.


Има решения на парламента, когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България, коментира президентът Румен Радев. Той очаква сериозен дебат по "тези важни теми".


Министър-председателят Бойко Борисов каза вчера във връзка с изискванията на НАТО страните-членки да отделят по 2% от БВП за отбрана, че "за да се дадат тези средства, трябва да се вземат от някъде другаде". Колкото и да се мисли за армията, ние имаме и други приоритети, посочи той.


Има няколко основни теми, каза още президентът Радев за форума на НАТО в Брюксел, попитан за българската позиция. По думите му на първо място това е препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави за нарастване на приноса към общите отбранителни способности на алианса, достигане на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана и изразходване по най-добрия начин на тези средства.


Много е важно, че миналата година вече се прекрати тенденцията по съкращаване на личния състав и по намаляване на бюджетите за отбрана, коментира президентът, като добави, че оттук нататък трябва да има плавно нарастване до 2024 г. на този желан процент, от страна на всички държави, включително и България.


Сред темите на кратката среща на върха на алианса ще бъдат:


    единството срещу заплахата от тероризма,


    въпросите за споделената тежест за дейността на алианса,


    постигането на целта за разходи за отбрана в размер на два процента от БВП на държавите от пакта,


    разработването на национални планове за набелязване и отчитане на изпълнението на тези цели.


НАТО ще получи ключовете от новата си централа в Брюксел, президентът Доналд Тръмп ще открие паметник, посветен на чл. 5 от Вашингтонския договор, а германският канцлер Ангела Меркел ще открие паметник с парче от Берлинската стена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец