Свързани новини

25.05.2017 15:35

Андронов: Никой не знае какво е предложението за Еврозоната

Видян 1702 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   „Никой от нас не знае какво е предложението за Еврозоната”, заяви пред bTV Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България.

Преди дни стана ясно, че страната ни е в очакване на нов план на ЕК за разширяване на Еврозоната, който щял да бъде „неустоима оферта”.

„Информацията е изненадваща, но обяснението е, че е свързано с преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, с консолидацията на страните в съюза”, коментира Андронов.

По думите му това не означава, че ЕС ще си затворят очите пред България ако не покриваме критериите за прием на еврото. „Ако България продължително спазва всички критерии би трябвало да няма никакъв проблем, но решението е политическо”, допълни още Андронов. Той добави, че не се очаква паричен проблем ако приемем еврото.

На въпрос защо отпада индекса „СОФИБОР”, който определя размера на лихвите по кредитите в страната, Андронов обясни, че това е изискване на Европейския съюз. „С него се казва, че Европа не иска да се повтори историята от 2012 г. с индекса „ЛИБОР”, поясни Андронов. Той припомни, че тогава станаха ясни факти, че има манипулации на индекса, който се смята във Великобритания, които водят до милиарди ощетяване на американската хазна и изкривяване на пазара. „Затова английската банкова асоциация загуби правото си да смята индекса”, каза Андронов.

По думите му с отпадането на „СОФИБОР” БНБ ще трябва да контролира този, който ще смята индекса след това, като все още се проучват различни възможности.  



Преди дни еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че ЕК се стреми да направи приемането на еврото по-привлекателно за членките на Европейския съюз, които са извън валутното обединение.

Предложенията ще бъдат представени другата седмица в проект за бъдещето на еврозоната, който е част от по-широк план, иницииран от Европейската комисия във връзка с това как да бъде реформиран съюза след Брекзит и на фона на скока в евроскептичните нагласи. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби