24.05.2017 17:05

Радев: В йерархията на духа и културата, първенци не са политиците, а рицарите на буквите

Видян 1429 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее невежеството и експериментите на неразумните юроди, които не умеят да боравят с думите му. Това каза президентът Румен Радев по време на официалната церемония по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.


„Скъпи сънародници, прескачам традиционните протоколни обръщения, защото днес всички сме само българи. В йерархията на духа и културата, първенци не са политиците, а рицарите на буквите. Такъв рицар може да бъде и всяко будно българско дете. Всички ние имаме една родина – България. Съдбата отвежда мнозина далеч от нея. Но винаги има една незрима родина, която всеки носи със себе си, където и да отиде“, заяви държавният глава.


„Ще си позволя да перифразирам Апостола – думите са в нас и ние сме в думите, те нас обръщат и ние тях обръщаме. Тази незрима родина, която ние отнасяме, е българският език. Той е нашата щастлива орис по рождение. В тежки времена той е червената нишка към свободата“, допълни държавният глава в словото си.


„Езикът ни вдъхновява и утешава. Когато духът линее езикът страда с нас. Страда от правописа ни. Губят се от речника му важните думи, страда граматиката. Като запустял дом в него се заселват неканени чуждици. Но езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее невежеството и експериментите на неразумните юроди, които не умеят да боравят с думите му“, заяви държавният глава. „Винаги ще има милиони хора, които тук и далеч от родината ще пишат и дишат с ритъма на българския стих, ще играят с думите и ще сънуват на български“, каза още Радев.


„Светът се променя. България днес се простира на 5 континента, защото наши сънародници са отнесли със себе си частица от тази незрима родина – българския език по всички кътчета на планетата. Този език е онази безценна нишка, по която те винаги могат да намерят пътя към своя дом. Думите са нашия общ капитал. Затова нека ги пазим, защото и те ни пазят, да ги търсим, защото точната дума понякога се затрива като загубен ключ. Но откриеш ли я отваря врати. Честит празник!“, завърши словото си президентът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от