Свързани новини

22.05.2017 16:38

Площад Света Неделя ще бъде изцяло пешеходен

Видян 1574 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във финален етап е изработването на задание за проектиране за градоустройствена концепция на площад Света Неделя, заяви главният архитект на София арх. Здравко Здравков. Той посочи, че задачата е възложена на експерти от катедра Градоустройство при Университета по архитектура, строителство и геодезия.


Ясно сме посочили какво искаме за това пространство, за да няма после проекти, които не отговарят на изискванията, каза той и обясни, че целят обвързаност на пешеходните връзки и освобождаването на това пространство от автомобили.


Искаме да върнем площада на хората като направим пешеходна връзка на бул. Витоша с площад Света Неделя по ул. Съборна към Градската градина, обясни арх. Здравков и посочи, че трамваите ще останат, защото не пречат на придвижването.


От бул. Ал. Стамболийски до ул. Алабин движението трябва да бъде затворено, съобщи Здравков и обясни, че целта е да се улесни предвижването на пешеходците.


Действаме координирано със Столичната община, до месец ще подложим заданието на обществено обсъждане, а после ще бъде търсен проектант. До края на годината би трябвало проектът да бъде възложен, а догодина, при наличие на финансиране - да започне реализацията му, каза главният архитект.


Относно наболялата тема за небостъргачите, арх. Здравков посочи че високите сгради могат да бъдат обособени след Люлин и на Цариградско шосе около метростанцията на Интер Експо Център. Той е категоричен, че има места за изграждане на бъдещо сити, но те трябва да бъдат определени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв