Свързани новини

12.05.2017 13:47

Най-възрастната родилка у нас живее в изолация

Видян 1525 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

7 години, след като роди близначки, най-възрастната родилка у нас - 69-годишната вече Красимира Димитрова от Русе - живее в изолация.


На 5 май 2010 година пенсионираната психиатърка от психодиспансера в Русе роди близначките Жаклин и Мери в 29-ата гестационна седмица от бременността. Жаклин бе с тегло едва от 500 грама, а Мери тежеше 900 грама.


Момиченцата бяха заченати ин витро с донорска яйцеклетка в Плевен. Раждането им предизвика скандал в лекарското съсловие, а в обществото избухна истинска война за това дали е морално на тази възраст една жена да стане майка.


Тогава Красимира Димитрова обясни, че е решила да роди, след като социалните служби не й разрешили да осинови дете заради напредналата й възраст.


45 дни след раждането, въпреки спешните операции и неистовата борба на лекарите, по-малкото близначе Жаклин почина.


Другото момиченце - Мери, оцеля и три месеца след раждането бе изписано от болницата. То обаче има увреждане на очите, поради което два пъти годишно е преглеждано от офталмолози.


Днес Красимира Димитрова и 7-годишната й дъщеричка Мери живеят в изолация, съобщи специално за Дир.бг Теодора Узунова от русенската телевизия TVN.


По думите на съседи психиатърката не се среща и не говори с никого. Нямала телефон, а звънецът на жилището ѝ дори бил изключен, за да не я безпокои никой.


Всеки ден най-възрастната майка у нас води Мери в предучилищната група на едно от най-желаните от родителите в Русе училища - Основно училище „Иван Вазов“. Детето обаче нямало никакви други социални контакти, твърдят хора, които всеки ден виждат д-р Димитрова да води и взема малката Мери от предучилищната група.


Други съседи пък казват, че помагат на психиатърката при отглеждането на детето, като се грижат за него или го извеждат на разходка.


Самата Красимира Димитрова категорично отказа да разговаря с журналисти, за да не навредяло това на детето. Майката смята, че след изявление пред медии ще започнат негативни коментари в социалните мрежи.


15 месеца след раждането на близначките обаче Министерство на здравеопазването направи изменение в Наредба 28. Според него възрастта, до която жените имат право на ин витро процедури, се увеличава до влизането им в менопауза, но за първи път бе въведена възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки.


Освен това ин витро процедурите на жени след 43-годишна възраст не се финансират с държавни средства от Фонд „Асистирана репродукция”.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.