Свързани новини

11.05.2017 14:35

2 млрд.лв. ще плащаме за лошо управление

Видян 3294 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 1 млрд.евро или над 2 млрд.лв. е общата стойност на исковете срещу бг правителството, заведени в международния търговски център за арбитраж във Вашингтон, съобщи в предаването Денят по България он еър адвокат Ивайло Дерменджиев. 19’ напомня, че никога не сме печелили подобно дело – дори по казуса БГА Балкан или Новера. Пред водещия Владимир Сиркаров юристът посочи, че 700 млн. евро или 1,4 млрд.лв. (повече от сметката ни по друг арбитраж за отказаните реактори на АЕЦ Белене, платени миналата година) са по предстоящото до седмици да излезе решение на казуса ЕВН срещу правителството.


Други 150 млн. евро или 300 000 000 лв. (над 2 годишни бюджета за култура на страната) ще се плащат по иска на Енерго Про, както ги е заложило в сметките си родното Министерство на финансите. Високопоставен източник от бг офиса на енергийното дружество потвърди, че има големи претенции, но тъй като делото се води от международната централа не даде подробности за сумата.


Подобна информация получихме и от ЧЕЗ, чието дело също се води от главния офис в Прага, но ни изпратиха аргументите, от които ясно личи, че става дума за трибунал срещу действия и бездействия на предишния редовен кабинет и са публикувани на 12 юли 2016 г.:


„Днес Групата ЧЕЗ официално подаде арбитражен иск срещу РБългария в международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон, след като страната не осигурява защитата на инвестициите по своите международни споразумения. Стъпката е предприета след множество действия на българските власти, вредящи на компаниите на ЧЕЗ, и ПРИЧИНЯВАЩИ ДЪЛГОТРАЙНО КРИТИЧНО ПОЛОЖЕНИЕ НА МЕСТНИЯ ЕНЕРГИЕН ПАЗАР, КОЕТО НЕ СЕ ПОДОБРЯВА. Искът е за стотици милиони евро.


ЧЕЗ многократно поиска от българското правителство бързо справяне с положението и компенсиране на вредите върху бизнеса. ЧЕЗ изпрати и официално Писмо за оспорване до правителството през ноември 2015 г., в което пожела приятелско споразумение по спора. Оттогава българското правителство не използва възможността за приятелско споразумение. „Готови сме да защитим своята инвестиция с всички законни средства и арбитражът е следващата ни логична стъпка”, обясни Иво Хлавач, директор въшни връзки и регулации. Групата работи в България от края на 2004 г. и бизнесът й обслужва 3 млн. клиенти...ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРСКИЯ ЕНЕРГИЕН СЕКТОР Е КРИТИЧНО И ОСОБЕНО РЕШЕНИЯТА ПО ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО НА МЕСТНИЯ РЕГУЛАТОР, които в дълогорочен план не отговарят на очакванията и гаранциите, постигнати по време на процеса на приватизация. В резултат на това, бизнесите ни през последните години се изправиха пред спадащи печалби или загуби и ниска ликвидност”, пише в документа от 12 юли 2016 г., който и сега е виден на международния сайт на компанията.


Адвокат Дерменждиев спомена и за още един иск към правителството за 150 милиона евро или 300 000 000 лв., който пък според него е от страна на султаната Оман във връзка с участието на инвестиционния фонд на арабската държава като крупен акционер в КТБ. Тя бе затворена временно от БНБ в края на юни 2014 г., след като ДПС се оттегли от кабинета Орешарски, и бе допуснато да фалира при следващите кабинети – служебния на Близнашки, назначен от президента Росен Плевнелиев, и Борисов 2. По време на ликвидацията Оманският фонд няколко пъти изпрати писма до българските власти с предложения за саниране на банката, но те не приеха да го извършат.


Напомняме, че освен теглене на държавен заем от над 3 млрд.лв. в края на 2014 за компенсиране на вложителите, през 2016 г. Фондът за гарантиране на влоговете изтегли и кредит от 600 000 000 евро или 1,2 млрд.лв., за да осигури покриване на средствата, дадени тогава от бюджета на държавата за изплащане на депозитите до 196 000 лв. в банката на избягалия Цветан Василев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да