Свързани новини

09.05.2017 14:59

Хотел бута къщата на Гешов

Видян 3996 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хотел е предвидено да изникне на престижния адрес бул. Патриарх Евтимий 7, където в момента се издига къщата на Гешов – паметник не само на архитектурата, но и на българската история. Защото нейният някогашен собственик е създател на Българската академия на науките, на Българската народна банка, министър-председател на нашата държава, а също и основен дарител на Софийския университет СВ. Климент Охридски.


Къщата някога е съперничела по елегантност единствено и само на Двореца. Също като палата на Фердинанд – ужасяващо ремонтираната от Вежди Рашидов Национална художествена галерия с евтини PVC дограми и откраднати 400 квадратни метра 130-годишен фигурален френски паркет, и в къщата на Гешов обзавеждането е било от най-добрите европейски образци. От мебелите, правени по поръчка в прочутите парижки ателиета до кристалните попилеи от Мурано и венецианските огледала. Единственият софийски дом, който е можел да съперничи на този и на Двореца е тогавашната къща на Яблански, сегашен клуб Резиденс, който след години забвение беше сравнително добре преобразен като поне външно запази стария си стил.


Днес Патриарх Евтимий 7 има нова стойност като адрес. От една  страна, той без друго е на Попа – в сърцето на София, от друга, точно до него ще бъде входът на откриващата се през 2019 г. супер важна станция на метрото – централна за неговата трета линия. Което качва допълнително стойността на имота.


В момента цялата интелигентна публика на София е вторачила поглед дали подготвяната на тази фанстастична сграда съдба като на бутнатата в същата махала преди десет дни от сикаджията Киро Японеца Двойна къща на бул. Левски, ще стане реалност.


От кмета на София Йорданка Фандъкова 19’ получи уверение, че Общната ще направи възможното да съхрани този и всички други уникални паметници на архитектурата от златния полувек на София между Освобождението от Османско робство и Втората световна война.


Напомняме, че англоамериканските бомбардировки от 1943-44 година разрушават почти всички ценни сгради в центъра на София и общо 12 000 постройки в целия град. Така той губи своя необароков стил, създаден от австрийските майстори като Грюнангер и техните възпитаници – първите български архитекти като Лазаров и Фингов.


Смайващи разкрития за ужасяващата война срещу паметниците на културата при управлението на Борисов 2 очаквайте в утрешния брой на 19 минути.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв