Свързани новини

27.04.2017 14:19

Т. Дончев осъди за въпрос или защо сме №109 по свобода на словото

Видян 4191 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият и бъдещ вицепремиер Томислав Дончев осъди известната журналистка Ива Николова да му плати 40 000 лв. за ... 2 въпроса, алармира ПИК. Което, разбира се, е в пълно противоречие със закона – според него човек подлежи на наказание за клеветническо или обидно твърдение, не за питане. Но българският съд, не прокуратурата, е взел това НЕЗАКОННО решение. Не е ясно дали от това Дончев ще се почувства не вице, а цял премиер. Но е ясно, че това е една от причините, поради които България бе класирана вчера 109-а в света по свобода на словото. Беше 36-а през 2008 г., преди ГЕРБ да дойде на власт. Днес Румъния е 46-а, докато сме 109-и – разбира се и заслужено: последни в ЕС. Случайно ли е, че най-богатите държави оглавяват класацията по свобода на словото: Норвегия, Швеция, Финландия, Дания. Даже Папуа е 51-а – 58 места преди нас! Но да се върнем на милата родна картинка...



По същия начин основателят на 19 минути Борис Ангелов плати 42 000 лв. за „недобър тон” по решение на съда, независимо, че в закона такова положение няма. Още повече, дори не иде реч за говорене, където има тон, а за писане – но решението не е за лош краснопис, което би било адвекватната, макар и незаконна формулировка. Ала при неналичие на обида или клевета, а от друга страна при силно стимулирана  Темида (знаем и от кои две известни бизнес дами), резултатът е налице. Защото на първа инстанция същият иск е отхвърлен като противозаконен и несъставомерен. Делото има още много пороци, но на кого му пука. Пито – платено! В същото време за думите „гъз", "подъл", "нещастен”, публикувани по негов адрес на първа страница на стандартен всекидневник, българският съд постанови – това не били обиди. Ето такова правосъдие!



30 000 лв. пък трябва да плати Венета Райкова, заради това, че в нейното студио, но не от нея, някой бил казал нещо за Юксел Кадриев. По закон, отговорност би могъл да носи авторът на твърдението, каквато Райкова не е, както и разпространителят – Нова телевизия. Само че, незаконно съдът решава отговорността да бъде на Венета.



Това са малка част от примерите, които показват как чрез съдебната власт се налага цензура. Журналистите, явно, нито имат право да питат, нито имат право да дават думата на когото и да било.



Обикновено в такива случаи лаиците питат: а не може ли да се жали в Европейския съд? Не, защото тези дела са граждански. А Европа ни брани по наказателни дела. И – дали е случайно – няма нито 1 дело, заведено срещу българска присъда, което да не е спечелено от жалещия. Апропо, вече има и спечелени дела срещу НАП, освен срещу родната Темида. А горкият данъкоплатец плаща от джоба си за репресиите!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на