Свързани новини

10.02.2009 11:14

НСИ: Приходите от продажби през декември 2008 г. са намалели

Видян 1171 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По предварителни данни приходите от продажби през декември 2008 г. намаляват със 7.9% спрямо съответния месец на предходната година, съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт, цитирани от БГНЕС. 


В търговията на дребно влошената стопанска конюнктура оказва слабо влияние върху индекса на приходите от продажби, в резултат на което отчетеното намаление е незначително - 0.6%. В търговията с фармацевтични и медицински стоки и в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия темповете са положителни и достигат съответно 5.5 и 5.3%. Увеличение се наблюдава също в неспециализираната търговия с разнообразни стоки - 4.1%, и в търговията с текстил, облекло и обувки - 2.3%. Влияние върху общия индекс в посока намаление оказват отрицателните темпове в търговията със стоки за домакинството и битова техника - 3.3%, и в търговията на дребно с други стоки - 6.3%, които заедно формират около 50% от обема на приходите. В търговията на едро е отчетен спад от 8.6%, който се дължи на намалението във всички наблюдавани съставни дейности, като в търговията с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия то е само 5.1%, докато в търговията със стоки за домакинството е 14.0%.
В търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили намалението достига 12.8% и се формира основно от отрицателните темпове в търговията с автомобили и мотоциклети и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - съответно 12.5 и 13.4%. Двете дейности имат близки относителни тегла и създават над 97% от обема на приходите. През декември 2008 г. приходите от продажби нарастват с 3.6% спрямо предходния месец, в резултат на взаимодействието между разнопосочните тенденции, наблюдавани в трите основни търговски дейности. Търговията на дребно отбелязва ръст от 11.8%, докато в търговията с автомобили и горива е отчетено намаление от 4.5%. Определящо влияние върху стойността на общия индекс обаче оказва положителният темп в търговията на едро - 3.2%, тъй като дейността създава около 70% от приходите за търговския сектор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е