Свързани новини

26.04.2017 12:24

Повдигат обвинение на Лазар Лазаров

Видян 3236 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     След тонове изписано мастило на 19' по казусите Агромах - Г. Гергов - Л. Лазаров, прокуратурата ще привлече като обвиняем бившия шеф на Агенция пътна инфраструктура при ББ1 и ББ2. Лазар Лазаров ще отговаря във връзка с организирания от АПИ нагласен конкурс за обществена поръчка за отводняване на почвата на АМ Марица в полза на Пътища Пловдив на шефа му Г. Гергов. 19' писа още преди година как са получили 51 милиона лева за ремонт на канавки на едва 4 километра от участъка от Оризово до Димитровград. Фирмата е част от фамозния Агромах!
 Припомняме, че във вторник следователи от СЗ Антикорупция и агенти от ДАНС влязоха в АПИ заради постъпил сигнал от ОЛАФ  за финансова злоупотреба с 51 млн. лв.



"Лазаров напуска АПИ малко преди да започне нашето разследване, като той мотивира лични причини".
Както 19’ първи писа, 30-километровата отсечка на магистралата от Оризово до Димитровград трябваше да струва  160 млн. лв. без ДДС и да е готова през 2013 г. Но това не се случи. И двата поети ангажимента от строителя - италианската Чи Ем Чи ди Равена бяха нарушени - отсечката поскъпна с една трета от първоначалната оферта. Първоначалният срок за завършването й беше август 2013 г., после ноември 2014 г., след това август 2015 г., а де факто магистралата бе открита предизборно през октомври 2015 г.
След като италианците се оттеглят, строителството на участъка бе поето от Пътища Пловдив АД на Георги Гергов.



Междувременно в този период от време Лазар Лазаров ( оглавял на два пъти АПИ по времето на кабинетите Борисов 1 и Борисов 2) е работил в Пловдивския панаир на Гергов, но всъщност пряко е следял за строителството на магистралата. Освен, че обектът бе удължаван два пъти, за него бяха отпуснати и допълнително 51 милиона лева държавни пари заради въпросните преовлажнени почви.
След построяването пък на АМ Марица последваха няколко ремонта само за година заради некачествено строителство.  



Лазар Лазаров е изключително близък до добилата скандална слава благоевградска фирма Агромах. Не е тайна, че преди назначаването му за председател на АПИ за втори път, Лазар Лазаров дори лично е присъствал на оперативки, провеждани на терен, като представител на Пътища Пловдив АД при изпълнение на проекти, строени от Пътища Пловдив АД и с възложител АПИ.
Справка в Търговския регистър показва, че дружеството Пътища Пловдив в момента се представлява от Асен Христов Савев - баща на Христо Асенов Савев, който е едноличен собственик на капитала на Агромах. Той е и мажоритарен акционер в дружеството от 25.03.2014 г. В периода от тази дата до избора му за втори път за председател на УС на АПИ Лазар Лазаров се е явявал на провежданите оперативки, като представител на Пътища Пловдив АД, въпреки че официално се е водил, че оглавява Пловдивския панаир на Георги Гергов, от когото пък Савев купува Пътища Пловдив АД.  Самият Гергов заяви, че няма нищо общо с договора (подписан на 30.06.2015) , който се разследва от Прокуратурата, тъй като през този период Пътища Пловдив вече е собственост на Асен Савев.
Любопитно е, че друг член на УС на АПИ, а след това и шеф на ведомството, Дончо Атанасов представляваше италианците у нас, които строиха първия участък на АМ Марица. Разследването срещу Агромах и Пътища Пловдив, които са и строители на АМ Марица започна през март 2016 г. Агромах печелеше търг след търг за АМ Струма и АМ Марица при ББ2 от Лиляна Павлова, след което имаше не един и два проблема.
Фирмата се оказа забъркана в данъчни измами за над 14 млн. лв. чрез кухи фирми и бе разследвана от ГДБОП и НАП.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ви дава шанс да укрепите връзките си

Днешният ден ви дава шанс да укрепите връзките си