Свързани новини

21.04.2017 14:06

Уран над нормата и във Велинград

Видян 1843 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Завишени са стойностите на уран и във водата във Велинград. Спира се водоподаването на части от града и пет околни села.


Завишение на стойностите на естествен уран е констатирано в три от водоснабдителните зони на Велинград.


В самия град това са част от квартал „Чепино“ и малка част от квартал „Лъжене“, и в няколко села около града – Грашено, Пашово, Юндола и Света Петка.


В Регионалната здравна инспекция-Пазарджик са постъпили данни от мониторинговото наблюдение на водоснабдителното дружество "ВКТВ-Велинград" за получени нестандартни резултати по радиологични показатели - естествен уран, от проби питейна вода в три от водоснабдителните зони на регион Велинград. Това съобщават от Инспекцията.


Директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова е разпоредила предприемането на спешни действия от страна на доставчика на питейна вода за отстраняване на всякакъв възможен риск за здравето на населението.


Разпоредено е на ВКТВ-Велинград незабавно спиране на водоползването за питейни нужди от проблемните водоизточници, осигуряването на достатъчни количество качествена питейна вода, отговаряща на изискванията на Наредба 9 на МЗ и извършването на учестен мониторинг.


Спряна е водата в зоните на с. Грашево, махала "Мечо корито", селата Св. Петка, Юндола, Пашово, части от кв. "Чепино" и малка част от кв. "Лъжене" на Велинград.


Към момента все още няма информация какви са стойностите на отклонения от стандартните показатели.


Спирането на водата в трите зони във Велинград, където бе установено завишено съдържание на уран не е тотално, а само за питейни нужди обясни д-р Румен Атанасов, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ - Пазарджик.


Той обясни, че водата не трябва да се ползва за пиене и то временно, докато се изясни от къде се е получило замърсяването.


Проверки на питейната вода текат в цялата страна. Върховната административна прокуратура нареди на главния държавен здравен инспектор да провери как се спазват нормативните изисквания за безопасност на водата.


Институцията се е самосезирала по информация в медиите за наличие на уран в питейната вода в Хасково и Първомай. Оказа се, че уран над нормите няма във водата на Първомай.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева