Свързани новини

20.04.2017 10:42

Година условно и 1000 лева глоба за Владимира Янева

Видян 1350 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Върховният касационен съд осъди бившата шефка на Софийски градски съд Владимира Янева на 1 г. затвор условно с 3-годишен изпитателен срок по делото Червеи. На Янева е наложена глоба в размер на 1000 лева. Присъдата на окончателна и не подлежи на обжалване.


ВКС потвърди решението на предишната инстанция - Софийския апелативен съд, и отхвърли искането на Янева да бъде оправдана или делото да бъде върнато.


Янева беше призната за виновна още на първа инстанция по само едно от обвиненията – за това, че на 30 март 2014 г. е дала разрешение за ползване на Специални разузнавателни средства (СРС) и така ДАНС да подслушва автоматизираната система на МВР Централен полицейски регистър. Разрешението е дадено за 120 дни, въпреки че преди това тя е давала други разрешения за същия обект. По този начин е бил надвишен максимално допустимият срок от 6 месеца за експлоатиране на СРС-та.


В решението на ВКС за присъдата е записано, че с максимално допустимия срок за използване на СРС законодателят е отговорил на изискването за баланс между обществено значимите интереси в случаите за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления и за защита на националната сигурност, от една страна, а от друга страна – конституционно признатите права.


В хода на делото Владимира Янева даде и обяснения, в които призна само, че е възможно да е имало пропуски в работата, но те не били умишлени.


Заради случая Червеи главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването на Владимира Янева като председател на най-големия окръжен съд в страната още в началото на 2015 г. ВСС я уволни и започна дисциплинарна проверка срещу нея. През юли 2016 година обаче тя не бе дисциплинарно уволнена, а само понижена в ранг за срок от 3 години и така стана редови съдия в СГС, който преди това оглавяваше.


Междувременно името й излезе и от скандалните записи на разговори с друга уволнена съдийка - Румяна Ченалова, станали известни като Яневагейт.


Подсъдим по делото беше и бившият шеф на дирекция Вътрешна сигурност в МВР Тодор Костадинов. Той обаче беше оправдан още на втора инстанция по обвиненията за документни престъпления - вписване на неверни обстоятелства в справки по искания за СРС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и