Свързани новини

18.04.2017 14:50

Тръмп поздрави „бранителя на демокрацията” Ердоган

Видян 1644 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Доналд Тръмп лично се обади да подрави за резултатите от референдума турския си колега Ердоган, който според Белия дом бил гарант на демокрацията. „Думите на Тръмп са в ярко противоречие с позицията, изразена официално от Държавния департамент на САЩ, който призова Ердоган „да уважава фундаменталните права на гражданите, като се позова на множеството информации за „нередности в изборния ден и неспазване на равнопоставеността на двете страни по референдума по време на трудната кампания”, цитира авторитетният в Гардиън.



Още по-голяма суматоха настъпи, когато на брифинга в Белия дом говорителят на Тръмп бе запитан за огромното разминаване в позициите вътре в администрацията за разширяването на пълномощията на Ердоган чрез референдум с минимум 2,5 млн. фалшиви бюлетини без печат, но  с отговор ДА, благодарение на които президентът печели с 1,3 млн. гласа предимство. Шон Спайсър цитира становището на Държавния департамент. Той не приема за окончателни резултатите, както стана ясно от думите му, че трябва да се изчака финалното становище на турската ЦИК.



Според публикуваната от Белия дом стенограма на разговора на президентите двамата лидери са дискутирали развитието на обстановката в Сирия като са стигнали до „общото разбиране да държат Башар ал Асад отговорен”. От обнародваната част от разговора на лидерите не става ясно дали те не са се скарали по темата, която ги раздели при миналата им телефонна беседа през февруари. Тогава Ердоган решително протестира срещу помощта, която САЩ активно оказват на кюрдите. Турция с право се страхува от формирането на държава Кюрдистан, дори това да стане само в сегашни територии на Сирия и Ирак. Понеже трудно ще удържи своите 20 млн. кюрди да не присъединят обитаваните от тях райони в Анадола към образуванието. Темата не бе изчистена и при посещението на държавния секретар Рекс Тилърсън в Анкара през март.



Напомняме, че от опита за преврат н 15 юли до референдума „гаранта на демокрацията” Ердоган хвърли 47 000 души в затвора, главно журналисти, учени, учители, лекари, без съд и присъда, а уволнените без обяснение са над 120 000 души.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Един ден, в който ще гледате философски на живота

Един ден, в който ще гледате философски на живота и ще