Свързани новини

17.04.2017 08:04

68 деца са убити край Алепо

Видян 1562 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

            Броят на загиналите при вчерашния самоубийствен атентат в Сирия достигна 126, сред които 68 деца и 13 жени. Това предадоха световните агенции, като се позоваха на Сирийския център за наблюдение на правата на човека. 


Неправителствена мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, съобщи, че 109 от убитите са жители на Фуа и Кафрая - две селища в контролираната почти изцяло от бунтовници северозападна провинция Идлиб, чието население симпатизира на режима на президента Башар ал Асад. Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства. 


До момента никой не е поел отговорност за атаката. Тя обаче носи почерка на джихадистки групировки като Ислямска държава и Джебхат Фатах аш Шам, бившия клон в Сирия на терористичната мрежа Ал Каида. Нападението бе извършено в Рашидин - контролирано от бунтовници западно предградие на големия град в Северна Сирия, Алепо. 


Кола-бомба избухна срещу конвой с евакуирани жители на Фуа и Кафрая. Над 7000 човека, напуснали четири обсадени сирийски селища, бяха блокирани вчера заради разногласия, които не позволиха те да продължат по пътя си. След атентата извозването на евакуираните бе възобновено.


В петък едновременно 5000 души бяха евакуирани от Фуа и Кафрая и 2200 - от контролираните от "опозицията" селища Мадая и Забадани. Тези евакуации, последните от дълга поредица от началото на войната в Сирия преди повече от 6 години, бяха извършени по силата на споразумение, сключено между Катар, който подкрепя бунтовниците, и Иран, съюзник на режима на президента Башар ал Асад. След евакуирането им с автобуси, бойците и цивилните от Фуа и Кафрая, трябва да се отправят през Алепо към столицата Дамаск и крайбрежната провинция Латакия, които са бастиона на режима. 


В същото време, отново през Алепо, хората, евакуирани от Мадая и Забадани, пък е предвидено да потеглят за северозападната провинция Идлиб, която е почти изцяло под контрола на противниците на Асад. Общо 30 000 души трябва да бъдат евакуирани на два етапа през следващите 60 дни по силата на споразумението, сключено през миналия месец. 



Източник: Дир.бг.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни