Свързани новини

13.04.2017 13:04

Цацаров отказа касиране на изборите по искането на ДОСТ

Видян 1246 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да внесе мотивирано искане за сезиране на до Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите за народни представители в Четиридесет и четвъртото Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.



На 4 април лидерите на Коалиция Обединение ДОСТ Лютви Местан и Орхан Исмаилов са сезирали с жалба главния прокурор на Р България, с която са поискали той да упражни правомощията си, като орган по чл. 150 от Конституцията, да внесе мотивирано искане за сезиране на Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите. С жалбата се оспорва законността на изборите за народни представители в 44-то Народно събрание и са изложени твърдения за извършени значими нарушения на изборния процес, нарушаващи грубо конституционните права на българските граждани.



Посочено е, че нарушаването на правата е осъществено чрез организирано възпрепятстване на български граждани, пребиваващи в Р Турция да осъществят правото си да гласуват в България, като са били организирани блокади на ГКПП Капитан Андреево, Малко Търново и Лесово. Сочи се че за упражняването на правото на гласуване на територията на Р Турция е въведено противозаконно изискване за образователен ценз за писмена грамотност на български език. Позовавайки се на медийни изяви на представители на Коалиция Обединени патриоти се твърди, че е осъществена груба намеса в работата на ЦИК и нарушаване на нейната независимост.
След анализ на изложението на лидерите на Коалиция Обединение ДОСТ и на приложените материали, главният прокурор е преценил, че не е налице обоснована необходимост за сезиране на Конституционния съд. Липсват данни за тежки и повсеместни нарушения, довели до опорочаване на изборния процес и неговите резултати. Няма данни за нарушения от такова естество, че да води до дълбоко компрометиране на резултатите и невъзможност да се установи действителната воля на избирателите. Главният прокурор отказа да оспори пред Конституционния съд и законността на изборите в отделни многомандатни избирателни райони /16 МИР- Пловдив и 5 МИР - Видин/ по сигнали от кандидати за народни представители в тези райони.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец