Свързани новини

10.04.2017 15:37

И шефът на КЕВР против цената на водата

Видян 2012 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

КЕВР взе решение в края на март цената на водата в София да поскъпне с 18 на сто и решението влиза всила от 1 април. В понеделник изненадващо председателят на регулаторната комисия доц.Иван Иванов обяви в сутрешното предаване на БНТ, че лично той е гласувал против това поскъпване, тъй като то е необосновано според него, но колегите му от комисията са подкрепили искането на монополиста с мнозинство. Така вече кубик вода струва 2.16 лв. с ДДС, което е с 34 стотинки повече в сравнение с цената досега. Според приетия бизнес план на Софийска вода се очаква цената на водата до 2021 г. да скочи със 71%, но новите цени за всяка година се гласуват допълнително от регулатора, преди да влязат в сила.



Припомняме за читателите на 19 минути, че в Румъния арестуваха тогавашния шеф на Софийска вода Бруно Рош за дейността му като бос на букурещкия й еквивалент Апа Нова, също управлявана от Веолия. Причината беше неоправдано вдигане на цената със 125% за 5 години, което сега ни се прилага и на нас, като прочутата румънска прокуратура обясни: това е станало срещу раздаване на 12 400 000 евро подкупи за политици, както гласи обвинението. Става въпрос за времето 2008-2013, когато Букурещка вода се управлява Рош, който за награда е пратен след това за шеф на Софийска вода. Осигурените приходи за концесионера в Букурещ в резултат на неговата практика са 167 000 000 евро, което е абсолютно съпоставимо със Софийска вода – при нея са над 130 000 000 евро и никакъв дивидент за града ни, който апропо е три пъти по-малък от румънската столица. „Представете си за какво море от корупция иде реч”, писа пръв преди време 19 минути, заради което вестникът бе подложен на натиск.
Председателят на КЕВР съобщи още пред БНТ, че през есента ще бъде направено всичко възможно ценате на парното да бъде намалена. „Има определени тенденции, които показват, че може и се надявам да бъде намалена”, коментира Иванов.
Също в понеделник омбудсманът Мая Манолова обяви, че съвместно с Федерацията на потребителите в България и Гражданско движение ДНЕС, дават на съд решението на КЕВР за шоково увеличение цените на природния газ.
„Считаме решението за незаконосъобразно, поради съществени нарушения и противоречие с Административно процесуалния кодекс и Закона за енергетиката“, пише в жалбата до Административен съд – София.
Освен това жалбоподателите са категорични, че „решението на КЕВР засяга имуществените интереси на гражданите, оказва влияние върху финансовото им състояние като потребители на природен газ, както и върху всички последващи от това резултати“. С две думи – регулаторът работи в полза само на монополните дружества.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален