Свързани новини

07.04.2017 16:34

ЕНП заплаши Будапеща с член 7 заради университета на Сорос

Видян 1838 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз обмисля да предприеме наказателни мерки срещу Унгария заради приемането на спорния закон, определящ правилата за функционирането на международните университети в страната, предупреди говорителят на Европейската народна партия (ЕНП) Зигфрид Мурешан. Заради новата разпоредба работа трябва да преустанови Централноевропейският университет, основан от милиардера с унгарски корени Джордж Сорос, който отдавна се разглежда като враждебен бастион на либерализма от правителството на премиера Виктор Орбан. Висшето училище няма специална спогодба между унгарското правителство и американската администрация в съответствие с новите изисквания.

Този ход предизвика вълна на възмущение в Европейския парламент, като председателят на ЕНП Манфред Вебер подчерта, че "Свободата на мислене, научните изследвания, както и речта са от съществено значение за нашата европейска идентичност. Групата на ЕНП ще ги защити на всяка цена."

Партийните членове бяха подложени на натиск, за да осъдят действията на управляващата в Унгария партия ФИДЕС, която е член на дясноцентристката групата на ЕНП.


Мурешан заяви за EurActiiv, че партийните лидери ще обсъдят ситуацията с ФИДЕС на 29 април.

"ЕНП ще проведе задълбочени вътрешни дискусии и ще проследи резултатите от оценката на Европейската комисия по отношение на законността на най-новите унгарски закон", заяви румънският евродепутат пред EurActiv. Той предупреди, че ако ситуацията в Унгария продължава по същия начин ще се наложи задействането на член 7.

Член 7 от Договора от Лисабон не е използван никога досега, е предназначен да защитава основните ценности на ЕС, като демокрация, свобода, правата на човека и върховенството на закона. Ако ЕС забележи "тежко и продължаващо нарушение" на тези ценности организацията може да го активира. Член 7 се разглежда като "краен вариант", "ядрена бомба". Това означава прекратяване на членството на страната, право на глас в Съвета на ЕС, или край на достъпа до единния пазар.

Също преди дни Унгария стартира антиевропейска кампания с допитване до гражданите как да се реагира на политиката на Брюксел, която според правителството на премиера Виктор Орбан заплашва независимостта на страната.

 Въпросникът, озаглавен Да спрем Брюксел!, е разпратен до всяко домакинство в страната.

 Шестте въпроса се отнасят предимно до миграцията. "Какво трябва да направи Унгария когато, въпреки неотдавнашната серия от терористични нападения в Европа, Брюксел иска да я накара да приеме влезли незаконно мигранти", гласи един от въпросите. Възможните отговори са "да се позволи на тези мигранти да се движат свободно из страната" или "да ги държи под наблюдение, докато чака властите да решат техния случай".

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер разкритикува затварянето на университета и подчерта, че членовете ще обсъдят ситуацията следващата седмица.  Относно въпросника Юнкер заяви, че бил "предубеден" и иска да разбере лично какви са намеренията на Орбан.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци