Свързани новини

09.02.2009 09:46

Разследват ЛУКойл за цените, но не наказват

Видян 1667 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-изненадващият ВИП гост на първия магазин на Армани в България беше човек на държавна работа. Петко Николов, шеф на комисията по конкуренция, се оказа любим клиент на софийските бутици.


Звучи невероятно, но е факт. След като по времето на НДСВ подчинената на царската партия комисия получи правото да разпределя 25% от наложените глоби за “повишаване на квалификацията и стимулиране на членовете на комисията...” Максималната санкция е 300 000 лева.


За 2007 г. например са начислени 4,86 млн. санкции и са разделени бонуси 1,2 милиона лева, писа Експрес. Комисията има седем щастливи членове. За тях работят 130 служители. Държавата отделно им е дала бюджет от над 4 милиона лева, който също харчат с удоволствие, но без особен резултат.


Докато санкционират дребни риби, за да се отчита работа, антимонополистите изпускат главните скандали. Например продължаващите подигравки с цените на горивата, за които нееднократно писа 19’.


Още миналата есен шефът на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов обеща в интервю за е-вестник, че КЗК разследва “ЛУКойл” в тази връзка. Събрал бил огромен материал. Интересно по какви причини, но санкция няма. Оправданието е с подобно разследване в Португалия, продължило цели 3 години. Интересен детайл около “смелата постъпка” е, че според Николов КЗК се е самосезирала. Това би било така, ако самата нефтена компания не бе сезирала органа с официално искане до Николов да я разследва, за да се докаже, че не е монополист на пазара. Дата на писмото е 28 май, както пише инвестор.бг на 2 юни.


Нещо повече, пред лекс.бг антимонополист номер едно заявява: “Малко вероятно е дистрибуторите да бъдат уличени в нарушение на конкуренцията. Печалбата при тях варира между 5% и 7%, а при толкова малък марж едва ли е възможно картелно споразумение. По-скоро това може да се случи, ако изкупните цени се натискат надолу. Година - година и половина е минималният срок за извършването на такава проверка. Няма обаче основания да се очаква, че ще бъдат доказани нарушения. Производството срещу Лукойл по искане на Плама, което завърши с решение, потвърдено и от върховния съд, че не е налице злоупотреба с монополно положение при определянето на цените”.


Не е ясно също какви конкретни стъпки и наказания са предприети срещу скандалното поведение и незачитане на институциите и законите в държавата от страна на Топлофикация, както и на ЧЕЗ.


Тройно по-големите от максимално допустимите цени на роуминга, съобщавани от МТел на абонатите му, също би трябвало да бъдат интригуващ обект за антимонопола, но КЗК пасува.


Резкият спад в цените на суровините в хранителната промишленост, който не доведе до сваляне на котировките на продуктите в магазините също би бил повод за тревога на надзорниците по конкуренцията във всяка европейска държава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион