Свързани новини

29.03.2017 15:28

Мей: Напускаме ЕС, оставаме в Европа

Видян 1759 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Напускаме Европейския съюз, но оставаме в Европа”, пише в лично писмо до президента на Европейския съвет Доналд Туск британският премиер Тереза Мей. Чрез документа Островът официално задейства член 50 и в рамките на 2 години ще излезе от Общността. „На референдум на 23 юни миналата година народът на Великобритания реши да възстанови своето самоопределение, което не е отхвърляне на общите ценности, напротив – Обединеното кралство желае успех и просперитет на Европейския съюз”, пише още в посланието. Мей говори за „ясното и убедително мнозинство” и в двете камари на националния парламент, подкрепили и ратифицирали решението. Като се позовава на Член 50 (2) от споразумението между Великобритания и ЕС, тя иска официална раздяла межзду Кралството и Съюза. По-нататък в текста Мей подчертава желанието си за запазване на „дъблоко и специално партньорство” с Общността, за сътрудничество в областите на икономиката и сигурността.


„Трябва винаги да поставяме гражданите на първо място”, казва в допълнение премиерът на Великобритания, за да подчертае, че е във взаимен интерес договарянето на максимално добри условия, предвид ясната й воля за ограничаване на емиграцията от ЕС (тя неведнъж е посочвала специално България и Румъния). Специално внимание е отделено и на „уникалните отношения между Обединеното кралство и Република Ирландия” (бивша колония). С призиви за бъдещо приятелство завършва не особено конкретният 6-страничен текст, подписан собственоръчно от Тереза Мей.
В отговор Шотландия поиска нов референдум за независимост от Лондон, но изглежда не особено вероятно британският парламент да одобри подобно желание след провала на предишното допитване до народа в северната част на Острова. В столицата на бившата империя по-голям интерес има към обсъждането на новите специални търговски сделки на страната с традиционните й партньори – тя получи оферта за подобно споразумение първо от „големия братовчед” Доналд Тръмп – президента на САЩ.
Брюксел даде 3-годишен срок на Острова за „преходно споразумение” и каза НЕ на търговска сделка с Лондон в рамките на следващите 2 години. Това пише в резолюция на Европарламента, цитирана от Гардиън.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева