Свързани новини

22.03.2017 15:33

Концесията за летището беше нагласена, отсече Ърнст енд Янг

Видян 2409 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Концесията на Летище София, която ГЕРБ стартира, е била лошо организирана и нагласена, стана ясно от думите на Дияна Николаева – представител на световния лидер Ърнст енд Янг. Вчера служебният кабинет обяви, че я спира. „Около процедурата за концесиониране има редица проблеми, спъващи стратегическите инвеститори”, заяви Дияна Николаева, съдружник в българския офис на одиторската компания Ърнст енд Янг, пред журналисти. Коментарът й е по повод обявеното преди ден намерение за прекратяване на международната процедура за търсене на частен оператор на аеропорта за следващите 35 години. Мотивът е заплаха за националната сигурност и пропуски в обявената от правителството на ГЕРБ процедура, която беше на четири пъти удължавана.
Според Ърнст енд Янг, правила маркетинг на концесията още от момента, в който се заговори за стартирането й, един от основните проблеми на процедурата е отсъствието на международен безспорен консултант по бъдещата сделка, който да вдъхва  доверие в потенциалните кандидат-концесионери.



Липсата на консултант на правителството по сделката е знак за инвеститорите, че процедурата няма да бъде организирана добре, няма да е направена по международните правила, по които стратегическите компании са свикнали да играят”, смята в одиторското дружество.



Стратегическите инвеститори са свикнали да знаят, че при такива сделки има стандарти и очакват да ги видят, каза Николаева. По концесията имало много технически въпроси от страна на потенциалните кандидати. Те са били относно регулациите, таксите, по исканото от държавата авансово плащане от 550 млн. лв. без ДДС, към което се допълват очакваните други плащания в годините до 1,2 млрд. лв.

Сред другите проблеми на процедурата са липсата на обяснения от страна на транспортното министерство защо финансовите резултати на летището са толкова ниски, заявилите интерес към концесията също така не са получили отговор на въпроса за пълния обем на таксите, които събира операторът.

„При такива сделки е важно да се продаде дестинация България”, смята Николаева. Тя даде за пример концесионните процедури на летищата във Варна и в Бургас, които са осъществени с помощта на международен консултант. „При тях имаше конкуренция, направени бяха предварителни срещи с инвеститорите и се получи сериозно състезание”, допълни тя.









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще