Свързани новини

22.03.2017 13:51

Ремонт след ремонта

Видян 2125 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди дни 19' алармира за падаща мазилка на сградата на НХГ. След „ремонта” преди няколко години, сега пак кипи строителна дейност в Царския Дворец в София, който от 7 десетилетия е Национална художествена галерия и Национален етнографски музей. Но защо ли трябва да се учудваме? Все пак Квадрат 500 при инвестиция от 27 млн. лв – за две години два пъти се руши, а български произведения и безценни шедьоври на чуждестранни величия като Бернар Бюфе, Едгар Дега и дори творби на най-скъпия художник в света – Анри Матис са на път да бъдат унищожени завинаги.   


19’ припомня, че Дворецът бе „ремонтиран” от Вежди Рашидов за над 3 625 196 лв. при първия кабинет на ГЕРБ през 2012 г., но още на следващата година вътре вече се появиха мухъл и нарушена мазилка.


„Ремонтът” обаче не бе просто некачествен. Той унищожи завинаги римските останки в основата на Двореца, както и тунела от него до Арена ди Сердика, която трябваше да бъде възстановена още преди години и да блесне по-красива от античния театър в Пловдив.


„Ремонтът” зазида и килията, в която Левски е лежал, докато е текъл процесът срещу него по време на турското робство, алармира без да бъде чута известната експертка Бисера Йосифова.


„Ремонтът” беше и параван за кражби. Завинаги изчезна 400 м уникален фигурален паркет, поръчан лично от цар Фердинанд във Франция преди 130 години, който струва стотици хиляди лева.


И това не е единствената кражба. За ламината, заменил стария царски паркет не си струва да се говори, както и за грозните климатици, сложени в салоните до красивите мраморни камини – нещо, което не може да се види никъде по света, защото е фамозна простотия.


„Ремонтът” отне и необароковия блясък на зданието, по което последно е работил най-заслужилият архитект на стара София Грюнангер. Красивите стари дограми бяха подменени с най-евтино PVC в абсолютно нарушение на цялостния архитектурен облик на този безценен паметник на културата с многовековна история.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева