Свързани новини

16.03.2017 15:29

Данните за ранените и убитите в катастрофи стряскащо се разминават

Видян 1228 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има драстично, почти двойно разминаване на данните на МВР и на Министерството на здравеопазването за броя на пострадалите хора при пътно-транспортни произшествия, алармира шефът на сдружението Обществен съвет за пътна безопасност Димитър Ганев, цитиран от вестник Сега.


Пътната полиция съобщава, че ранените при катастрофи са между 8 и 9 хиляди души годишно, а болниците отчитат пред здравната каса, че лекуват 15-16 хиляди пациенти, ранени на пътя.


Около 5000-6000 души се губят по пътя на взаимодействието между двете министерства, коментира Ганев. Излиза че или или лечебните заведения подават фалшива статистика, за да им плати здравната каса за 7-8 хиляди несъществуващи пациенти, или всяка година около 3-4 хиляди тежки катастрофи се укриват от шофьорите с цел да избегнат тежките санкции на КАТ.


България се нарежда на първо място по брой загинали в катастрофи на един милион души население по данни на Евростат. В Норвегия на един милион души загиналите при пътнотранспортни произшествия са 23, в Швеция - 27, във Великобритания - 29 , Швейцария -31, Хърватия - 82, Латвия - 95, Румъния - 95,а в България - 98.


Последните пет години състоянието на безопасността на движението непрекъснато се влошава, разкрива Бяла книга за състоянието на безопасността на движението по пътищата в България, подготвена и представена вчера от Обществения съвет.


Според статистиката произшествията се увеличават, като през 2011 г. те са били 6 639, а през миналата година са надхвърлили 7 404.


Димитър Ганев подчерта, че методично се насажда мнението, че водачите са единствените виновници за това състояние на безопасността на движение по пътищата и констатира, че се игнорират състоянието на пътищата и пътната маркировка.


Тревожна е и възрастта на автомобилния парк у нас. До 5 години са едва 3,9% от превозните средства у нас, а основната част са на възраст над 10 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален