16.03.2017 15:21

София създава фонд Кино

Видян 1076 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичната община предлага да се създаде средно професионално училище за кино. Кметът на града Йорданка Фандъкова подчерта, че това е една от идеите в 10-годишната стратегия София - творчески град на киното.


Местната власт в София си поставя за цел до 2027 г. столицата да се утвърди като град на киното. Една от идеите, които кметът представи е именно създаване на специализирано училище.


„Да създадем средно професионално училище за кино. Трябва да потърсим регионалното управление по образованието към просветното министерство и към креативни директори на училища, които биха се съгласили да работят в тази насока”, обясни тя.


От общината планират и учредяване на Общински фонд Кино, който да дофинансира родни филмови продукции. Приходите ще идват от рекламни такси и общински киносалони. Цялостната концепция за развитие на София като град на киното ще бъде публично обсъдена и едва след това местният парламент ще се произнесе.


19’ припомня, че през 2014 г. столицата ни бе включена в списъка на ЮНЕСКО като творчески град на киното. Само през миналата година в София са заснети кадри от 21 игрални филма и сериали. Киноцентърът в Бояна от своя страна е работил по 35 международни и български филмови продукции и над 80 по-кратки аудиовизуални форми.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще