Свързани новини

16.03.2017 13:12

Над 70% от автомобилите в България са над 16-годишни

Видян 975 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ново изследване потвърждава, че българите масово карат стари коли. Над 70% от автомобилите в България са над 16-годишни, потвърдиха от Обществения съвет за пътна безопасност.


Възрастта на автомобилите в страната ни е една от предпоставките за произшествията по пътищата, смятат от Обществения съвет за пътна безопасност.


"Само за седем години двойно са се увеличили - от 26,2 процента стават приблизително двойно. 70% от автомобилите, които се движат по пътищата в нашата страна, са над 16-годишни", твърди Емил Цветков, член на УС на сдружението, цитиран от БНР.


"Прес-Авто Клуб - България" извади неотдавна статистически данни, според които в регистрите на КАТ към 1 януари 2017 г. фигурират 4 031 841 моторни превозни средства; леките автомобили представляват най-голямата част от тях.


Към края на 2016 г. регистрираните леки коли са около 3,14 милиона. Само 14 на сто от този брой са на възраст под 10 години.


Общо 2/3 са на повече от 15 години. В този дял влизат и "абсолютни старци" според европейските стандарти - на над 20 години; те са 40 на сто от общото количество.


Новите (до 5 години) леки коли в България са едва 4,4 на сто. Преобладават дизеловите, а над 80 на сто от бензиновите всъщност имат монтирани уредби.


От Обществения съвет за пътна безопасност предлагат регистрацията на коли да бъде извадена от КАТ.


Според членовете на Обществения съвет, има проблем с установяването на точния брой на регистрираните коли в България, затова те смятат, че по-добре би било тази дейност да се извади от „Пътна полиция“.


"В общините да ги регистрират, отиваш в „Пътната полиция“ - те само ще ти поставят печат, ще си получат техните данни и ще върви. Нещата ще тръгнат много по-добре", смята Цветков.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак