15.03.2017 16:43

Драстично орязаха парите за сигурност в училищата

Видян 1138 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

9 млн. лв. повече са предвидени по програмите за развитие на образованието през 2017 г.  В сравнение с 2016 г. - 50 394 000 лв., за тази година са предвидени общо 59,5 млн. лв., стана ясно по време на пресконференция, на която зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова представи предложенията за Националните програми за развитие на образованието през 2017 г. 1 500 000 лв. са предвидени по програмата Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище. Средствата са намалени спрямо миналата година, когато те са били 2 млн. лв. От тези пари се отделят за модула за рампи, асансьори и санитарни възли с достъп за лица в увреждания.


Наполовина са намалени и средствата за сигурност в училище, спрямо миналата година. През 2017 г. 750 000 лв. ще отидат за организацията на по-добрата охрана чрез технически средства и подобряване на комуникацията с правоохранителните органи. Зам. просветният министър обаче обясни, че отпада пропускателният режим и няма да се финансират системи за чекиране на учениците при вход в училището. Общо 11 са националните програми за развитие на образованието през 2017 г. Две от тях са нови и са свързани с допълнително финансиране на предучилищното и училищното образование. Едната е Развитие на системата на предучилищното образование, а другата е Обучение за ИТ кариера.


При програмата Без свободен час има новост. Освен училищата, през тази година в нея са включени и детските градини. 2 500 000 лв. ще бъдат дадени за заплащане на заместници при отсъствие на учители. За заместници в предучилищното образование са предвидени 500 000 лв. Съответно 2 млн. лв. за училищата. Предвижда се осигуряване на не по-малко от 30 000 заместващи педагози.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и