15.03.2017 16:24

Опасни играчки дебнат децата

Видян 1086 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

40% от проверените у нас играчки се оказват опасни, а 90% от продуктите на пазара както в България, така и в Европа са произведени в Китай, стана ясно на кръглата маса Играчката – забавна, полезна и безопасна, която се проведе в София вчера.


Максималната глоба за вносител на опасни играчки е 15 000 лв., а търговецът, който я продава, може да бъде глобен със сума от 500 до 1500 лв. Когато се установи, че продуктът е опасен и този риск не може да бъде отстранен, то той се унищожава. Контролните органи трябва да проследят дали вината е на търговеца или на вносителя. След това в период от 6 месеца трябва да бъде извършена и втора проверка. Оказва се, че в началото на тази година у нас са били унищожени над 60 000 опасни играчки, които са влизали у нас през Гърция.


Родителите трябва да внимават при купуването на играчки за своите деца. Препоръчително е да пазаруват от магазини, в които основно се продават играчки, а не от смесен тип, съветват от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Освен това те трябва да бъдат бдителни за наличието на маркировка СЕ и възрастта, за която е предназначен продуктът. Специалистите предупреждават и за опасни звукови ефекти, които могат да увредят слуха на детето.


Освен това някои многоцветни играчки носят риск от пластификаторите и оцветителите. Опасността произтича от съдържанието на тежки елементи като оловото, които могат да увредят нервната система и детеродните способности. Родителите могат да ги разпознаят по неприятната миризма.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни