Свързани новини

14.03.2017 15:06

Брекзит започва с ОК от парламента в Лондон

Видян 1484 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Ще плащаме 300 млн. повече годишно на ЕС, ще загубим 15% от еврофондовете, а Шотландия, а вече и Северна Ирландия подготвят референдуми за излизане от Великобритания

Очаквано от 19 минути, но сензационно за много медии, парламентът в Лондон отхвърли ветото на Камарата на лордовете, и отново даде ОК за стартиране на Брекзит и задействане на прословутия член 50 за излизане от Европейския съюз от премиера на Великобритания Тереза Мей точно в навечерието на 60-годишнината на Общността. Дамата, идването на която беше посрещнато възторжено от тогавашния премиер Борисов и вицето му Бъчварова, само защото преди това беше шефка на МВР на Острова, означава на първо време гонене на десетки хиляди българи от Албиона, а после и възможно въвеждане на визи, тъй като Мей категорично заяви: край на политиката на свободно движение на грждани от ЕС. Означава също 30% или 300 млн.лв. по-висока българска годишна вноска в общия бюджет на Съюза, ако съдим по думите на заменилия Кристалина Георгиева еврокомисар по финансите – немеца Йотингер.  Което е отделно от покриването на други допълнителни харчове, в които също ще имаме дял: връщане от ЕС на 9 милиарда евро, които Великобритания държи в Европейската инвестиционна банка, плащане на сума между 20 млрд. евро според Брюксел и 50 млрд. евро според Лондон като част от общата собственост на ЕС, от която страната разполага с дял, съпоставим с вноските й. Означава и  намаляване с 15% на разпологаемите пари по еврофондовете, което в нашия случай е загуба на поне 2,5 млрд.лв. Всеки да прецени дали може да се вярва на европремиера Юнкер, който прогнозира, че Лондон ще поиска ново членство в ЕС.



Очакваният контраудар беше заявяване на нов референдум за отделяне на Шотландия от Великобритания. Към идеята се присъедини и крайната партия Шин Фейн, която поиска и Северна Ирландия да се раздели с короната на Елизабет II и да се осъществи отколе жадуваното обединение с останалата Ирландия, която като република ЕЙРЕ членува в ЕС. Повторението на Кримския вариант за „възсъединение” с Русия обаче изглежда трдно приемливо международно, защото ще означава прилагане на двойни стандарти: към Москва от една страна и Дълбин – Белфаст от друга.
Пък и въпросът, който поставят анализаторите е иска ли някой изобщо да се обединява с ЕС, при положение, че самият Съюз дава напоследък силни сигнали за безпътица, формулирани от петте сценария за Европа на много скорости лично от нейния ръководител Юнкер в прословутата му Бяла книга. В Шотландия хората веднъж вече казаха НЕ на отделяне от Великобритания в полза на Брюксел преди няма и 2 г. 






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на