Свързани новини

09.03.2017 12:03

Спират агрофондовете от ЕС заради шашми при Борисов 2

Видян 3484 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поради некомпетентните и умишлени действия на Директора на Дирекция Развитие на селските райони в МЗХ при кабинета Борисов 2 и ресорен министър Десислава Танева - Антон Аспарухов, предстои невиждан скандал и спиране на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 от Европейската комисия, поради неправилно прилагане на Нормативна уредба, липса на прозрачност и съмнения за създаване на “изкуствени условия” от Управляващия орган на програмата с цел създаване на предимство на едни общини пред други.



По данни на ДФЗ на 03.10.2016 г. приключва приема на заявления за подпомагане по подмярка 7.2 Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура от мярка 7 Основни услуги и обновяване на селата в селските райони от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Общият брой на приетите заявления е 925, а финансовата помощ, за която се кандидатства, е в размер на 2 112 775 519 лв. Това е така наречената Общинска мярка, по която общините кандидатстват за реконструкция на пътища, улици и водопроводи.



ДФЗ започва да оценява постъпилите заявления за подпомагане, съгласно критериите за подбор, посочени в приложение № 11 от Наредба № 12 от 25.07.2016 г. и неочаквано един месец след приема, Антон Аспарухов инициира не публични и не предварително оповестени указания към ДФЗ с писмо №91-2588 от 11.11.2016 г., с което определя нови критерии за подбор на общините, разкрива Афера.
Писмото е подписано и от тогавашния зам. - министър Васил Грудев и не е публикувано никъде, нито на интернет страницата на МЗХ, нито на интернет страницата на ДФЗ, нито публично е оповестявано по друг начин, камо ли преди приема.



Заповед на министър Десислава Танева и писмото можете да прочетете на сайта. Едва през м.декември тайните указания по погрешка се появяват на интернет страницата на ДФЗ.



С писмото Антон Аспарухов дава указания как да се оценяват постъпилите проекти, въпреки  че това е определено по наредба. Резултатът е ясен: намаляват се точките на всички общини и се дават точки само на „правилните“, които явно предварително са уведомени от директора на селската дирекция.



С новоизработените указания от Антон Апарухов са променени критериите за подбор, което по същество си е недопустимо изменение на нормативен акт в разрез с всички нормотворчески правила и принципи, коментират юристи.



Вследствие на действията на Антон Аспарухов, в МЗХ, ДФЗ и Европейската комисия постъпват стотици жалби от ощетени общини, неудомяващи и изпаднали в ужас, как по Наредба са определени едни критерии, а след това са оценявани по коренно различни критерии.
Такъв прецедент и такава наглост, досега не е имало в нито една Оперативна програма, Предприсъединителна или Програма за развитие на селските райони в България и в Европа.
Заради безумните действия на Антон Аспарухов, сега държавата е заплашена от спиране на ПРСР 2014-2020 и започване на наказателна процедура срещу България от Брюксел, за злоупотреби при изразходването на Европейски средства.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец