Свързани новини

08.03.2017 16:33

Вълка се връща в боклука на София през бунтовния Младост

Видян 5601 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един от най-силните ходове на младия кмет Борисов в зората на политическата му кариера беше махането на Румен Гайтански, наричан от него Вълка, от сметопочистването в София. Тогава той го свърза с ДПС като лично посочи депутата и заместник-председател на партията на Доган - Камен Костадинов. За него каза, че „с Вълка си вечерят заедно”. Оказва се, че сега дружествата около Румен Гайтански се завръщат в боклука на София.



Интересно съвпадение се наблюдава с даването на концесията на плажа в Слънчев бряг на съдружие на СИК и ВИС по времето, когато кабинетът Борисов 2 беше действащ в оставка. Също такова съдружие държеше и боклука на София, като трибуквените формирования участваха в концесиите по сметопочистването на Волф и ДИТЦ като партньори на Гайтански.
Възраждането на митичния играч в сметосъбирането започна с даването през миналата година на няколко концесии в големи областни градове, управлявани от ГЕРБ, на фирми от кръга на бизнесмена. Най-скандални бяха случаите в Стара Загора, където медиите разконспирираха като концесионер жената до бизнесмена - манекенка на близката до СИК агенция Визаж,, и Шумен, където общината ще плаща много повече пари за почистване в един рязко обедняващ град с присъдружните му 25 села – писали сме по тези теми.



Сега на дневен ред е София. След като поради загубено дело общината е принудена да даде на дружества от орбитата на бизнесмена апетитния район Красно село, сега те кандидатстват за най-големия район, който се дава на частници – Младост. Люлин вече ще се работи от общинското Чистота Искър, чието ръководство беше сменено поради съмнителни обществени поръчки за прехвърляне на дейности за стотици хиляди лева към частни подизпълнители в края на миналата година.



Бунтовният Младост по някаква ирония на съдбата е обречен всички големи скандали напоследък да гърмят именно там. Известно е, че подценявано от мнозина гражданско движение срещу незаконните строежи доведе до прибързано наложената от тогавашния премиер Борисов оставка на тамошния кмет Авджиева, което беше ненужно и недотам оправдано законово намесване на държавната в местната власт през главата на кмета на София. И това в Европейския съюз, където децентрализацията е основна ценност и приоритет, регламентирана отлично, но очевидно нарушавана у нас.
Наказанието за решението  на Борисов беше предизвикан от оставката на местния кмет и съвпаднал с изборите за президент вот за нов глава на района. Логично, предвид цялостната анти-ГЕРБ вълна,  постът бе спечелен от оглавилата гражданските протести срещу незаконните строежи в района Десислава Иванчева.



Във връзка с предстоящата концесия на сметопочистването и сметоизвозването в района, тя запази неутралитет, като отказа да коментира очакваното завръщане на Вълка именно през Младост: „Изпълнител по сметосъбиране и сметоизвозване се избира от кмета на Столична община, а не от районните кметове. Предполагам знаете, това е уредено в Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Столична община (чл. 5) и Закона за управление на отпадъците (чл. 16). Сами разбирате, че избор на фирма за сметоизвозването, независимо в кой район, може да коментира само кметът на Столична община”.
Подкрепилият Иванчева и издигнал се неотдавна като независим народен представител именно от 23-и МИР, в който попада и Младост, Георги Кадиев също отказа коментар пред 19’.
Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че процедурата е прозрачна, участниците в нея гарантират онова, което най-много желае общината – да се използват нова техника и качество, а победителят в конкурса ще бъде избран в резултат от работата на съответна комисия по избора.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Земетресение близо до Девин

Земетресение край Девин

Земетресение разлюля района близо до ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на