Свързани новини

06.02.2009 14:19

Личните лекари ще могат да отказват направления

Видян 1312 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Личните лекари ще имат право да отказват направление за специалист, ако преценят, че пациентът няма нужда от съответния преглед. Освен това прегледът в дома ще се извършва само ако семейният лекар прецени, а не по желание на пациента. Това са част от новите правила за работа на джипитата, определени от Националната здравноосигурителна каса. Освен това по-голямата част от диспансерните прегледи на хронично болни ще се извършват от личния лекар, а не както беше досега – от специалиста в съответната област.


През тази година пациентите с хронични заболявания ще имат право на четири прегледа, като те ще бъдат извършвани от личния лекар. Ако той прецени, ще препраща здравноосигурения към специалист, обясни председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров и добави:


Новото е, че всички видове хипертония – високо кръвно, ще се следят от личния лекар. Също понижената функция на щитовидната жлеза, хроничната мозъчно-съдова болест – примерно когато човек е прекарал инсулт и след като мине една година от инсулта, през която го наблюдава невролог, вече семейният му лекар поема това наблюдение.


Има ли промяна в правилата за издаване на направления?


Искам да подчертая, а това е ясно разписано в съответните наредби, че не пациентът преценява нуждата от консултация. Това е дейност, която е присъща и трябва да бъде извършена от лекаря. Лекарят в случая решава дали проблемът, с който се сблъсква, не може да бъде решен от него и трябва да бъде консултиран или пък не.


По думите на директора на Националната здравноосигурителна каса Румянa Тодорова специалистите работят средно по час и 50 минути на ден.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак