03.03.2017 08:03

Честваме 139 г. от Освобождението на България

Видян 2054 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди 139 години, на този ден, е  подписан Санстефанският мирен договор, с който се слага край на Руско-турската освободителна война и се създава Третата българска държава.


Както всяка година, на връх Шипка ще има тържества по повод годишнината от освобождението. Церемонията започва в 11:30 ч.  Сутринта Старозагорският митрополит Кипрян ще отслужи заупокойна света литургия в храма „Рождество Христово“ в Шипка, а след това – панихида за загиналите в епичната битка.  Пътят през прохода е отворен само в посока Казанлък – Шипка до 14 ч.


Успоредно с церемонията на връх Шипка, пред паметника на Незнайния воин в София ще има тържествена церемония по издигането на националното знаме. Тържествените прояви в града ще започнат с празничен благодарствен молебен в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", оглавен от патриарх Неофит. Пред Паметника на Незнайния воин от 11 часа ще започне тържественият ритуал по издигане на българското знаме. Кулминацията ще е на площад "Народно събрание" в 18,30, където ще бъде проведена тържествената заря-проверка. 


В Националния военно-исторически музей посетителите ще могат да видят оригинала на знамето, станало първообраз на националния ни трибагреник -  ушитото от Стилияна Параскевова и дъщеря ѝ знаме, предназначено за българските опълченски дружини в Руско-турската война. То обаче не взема участие в бойни действия. Бялото, зеленото и червеното се срещат в различни знамена от националноосвободителното ни движение, но, съчетани в тази последователност, те се срещат за пръв път в това знаме. Учредителното събрание приема член 23 от Търновската конституция, регламентиращ трибагреника. НВИМ и НИМ са обявили ден на отворените врати  Цената на всички исторически книги, собственост на НИМ е намалена с 50%. 


В Пловдив митрополит Николай ще отслужи молебен в катедралния храм  „Света Богородица“. Пред паметника на руските и финландските освободители на хълма Бунарджика ще се състои тържествена церемония и ще бъдат поднесени венци и цветя.  По традиция, на Централните гробища ще бъде отслужена панихида за загиналите български опълченци. Вечерта ще се проведе заря-проверка пред Военния клуб  с участието на представителен взвод от Пловдивския гарнизон.


С възстановка на клетвата, с която са създавани революционните комитети от Васил Левски в страната, ще бъде отбелязан националния празник в Бургас. Възстановката ще започне в 12 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий“. Над 200 души ще изпълнят ролите на четници, войводи, революционери и възрожденци, обясни директорът на общинския отдел „Култура“ Петър Парушев След възстановката ще има голям празничен концерт под надслов „Да живее свободата“, а водещияг - актьорът Стойко Пеев, който ще влезе и в образа на легендарния български войвода Панайот Хитов 


300-метров национален флаг ще бъде пренесен на ръце от граждани и военнослужащи от Втора механизирана бригада до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ в шествие, водено от първите мъже на града. То се организира за трета поредна година и ще измине трите километра от площада пред общината до паметника в североизточния край на града.


Със 101 каба гайди ще започне празничното шествие в Сливен. То ще тръгне от градската градина в 10.15 часа и ще премине през централната пешеходна зона на града по бул. „Цар Освободител“. Очаква се да се включат ученици от всички училища, граждани и кметът на града Стефан Радев. Точно в 11.00 пред паметника на Хаджи Димитър ще се състои официалната церемония по издигането на националния флаг и преклонението пред падналите за свободата на България опълченци, руски, румънски и финландски войни. По-късно ще се проведе традиционната лекоатлетическа щафета „Освободител“.


 Всеки посетител  на Историческия музей в Търговище ще получи българския трибагреник като подарък. Празничната програма в града ще започне с молебен за здраве и благоденствие в храм „Свети Иван Рилски”. От 10,30 ч. на централния площад „Свобода” ще се състои тържествена церемония за издигане на националното знаме.

След това към  паметника на Българо-руската дружба ще тръгне празнично шествие, а ученици от ІІ Средно училище „Професор Никола Маринов” на фона на патриотични и възрожденски песни ще разгънат огромен трибагреник. За  19 часа  е предвидена празнична заря.


В курорта Пампорово ще отбележат 3-ти март с необичайно  масово  спускане  със ски. Участниците ще държат трибагреници и ще бъдат облечени в национални носии. Атрактивното събитие е първото по рода си в България. Спускането ще започне от кулата "Снежанка" по писта номер 6 към плаца на Студенец, където точно в 12 часа ще прозвучи химна.


Десетки населени места в страната и чужбина ще се включат в  инициативата "Пробуждане с хоро".   Инициативата се организира от Сдружение "Азбукари" и "Българи за България", а в събитието ще се включат Плевен, Варна, Русе, Сливен, Шумен, Стара Загора. Наши сънародници са разпространили инициативата и в чужбина - САЩ, Англия, Франция, Испания, Италия, Сърбия. В София събитието ще бъде в парка "Заимов" от 12 часа. Ще участват танцови и фолклорни състави. Организаторите обещават изненади и подаръци.


Източник: БНР




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева