Свързани новини

27.02.2017 15:32

ЕК: Реформите в сектора "електроенергия" в България са непълни и може да имат отрицателни последици

Видян 1840 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Реформите на България в сектора на електроенергията все още са непълни и може да имат отрицателни фискални последици. Това се казва в Докладът за България за 2017 г., включващ задълбочен преглед относно предотвратяването и коригирането на макроикономическите дисбаланси, публикуван на сайта на Министерство на финансите с дата 23 февруари 2017 г. Като една от опасностите се посочва факта, че Българската независима енергийна борса продължава да е собственост на Българския енергиен холдинг. В частност експертите от ЕК предупреждават за опасността от акумулиране на дългове от страна на държавните предприятия, пише 3e-news.


Усилията на органите за реформиране на енергийния сектор доведоха до някои осезаеми резултати, отчитат от ЕК, като посочват и постигнатия напредък. Независимостта на Комисията за енергийно и водно регулиране бе засилена чрез изменения в Закона за енергетиката. Финансовата стабилност на стратегическите държавни енергийни предприятия бе засилена посредством уреждането на просрочени задължения и създаването на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Приветстват се по-пазарно ориентиран подход към възобновяемите енергийни източници, стартирането на оперирането на борсов пазар „ден напред“ в Българската независима енергийна борса (IBEX) и подготвителните стъпки за отваряне на сектора на дребно за конкуренцията. В допълнение България участва активно в регионалната инициатива за свързаност на газопреносната система в Централна и Югоизточна Европа (CESEC). И накрая, през ноември 2016 г. беше поставено началото на междусистемната газова връзка България — Румъния.


Въпреки това реформите в сектора на електроенергията все още са непълни и може да имат евентуални отрицателни фискални последици. Комисията за енергийно и водно регулиране все още не разполага с достатъчни финансови и човешки ресурси. Фактът, че дружеството „Български енергиен холдинг (БЕХ)“ е собственик на Българската независима енергийна борса (IBEX), поражда известни опасения с оглед на възможни конфликти на интереси.


Ниската рентабилност и ресурсна ефективност на стратегическите държавни енергийни предприятия представляват възможни рискове за финансовата стабилност и фискалната позиция. Повечето стратегически държавни енергийни предприятия са постигнали по-незадоволителни резултати в сравнение с конкурентите си от частния сектор (МВФ, 2016 г.).


Стратегическите държавни енергийни предприятия акумулират дългове, като те разчитат главно на трансфери от централния бюджет или на косвени държавни гаранции за достъп до международните капиталови пазари. Това допринася за корпоративната задлъжнялост в енергийния сектор и е източник на потенциални рискове на условните задължения.


В допълнение икономическите резултати на стратегическите държавни енергийни предприятия в съчетание с честите промени в техните управителни съвети, често пъти предприети въз основа на неясни правила, са признак за като цяло слабото корпоративно управление на тези предприятия.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на