Свързани новини

27.02.2017 10:53

Казусът с референдума в Младост може да стигне до съда

Видян 987 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инициативният комитет (ИК) за референдума срещу застрояването на зелените площи в квартал Младост в София все още чака официално да получи резултатите от проверката на ГРАО, за да отстрани нередностите. Дирекция ГРАО към регионалното министерство установи редица пропуски, свързани с грешни ЕГН-та и имена или непосочен постоянен адрес в района. Едва след като се получат резултатите, ИК ще реши дали да поправи пропуските, или да се обърне към съда, предаде Сега.



19’ припомня, че инициативният комитет вече е събрал 13 425 подписа в подкрепа на допитването. Според ГРАО обаче валидните записи са 8822. Останалите близо 5000 не са били зачетени. Това в момента стопира провеждането на референдума, тъй като по закон поне 1/10 от гражданите с избирателни права в съответната община трябва да го подкрепят.
В Младост избирателите са малко над 94 000 души и минимумът за подписката е 9400 души, т.е. не достигат около 500 подписа. Законът обаче постановява, че при такива случаи председателят на общинския съвет трябва да върне резултата от проверката на инициативния комитет, който разполага с един месец, за да отстрани пропуските.
Дори и референдумът да не се състои, събраните подписи са достатъчни, за да бъде разгледано предложението на гражданите от СОС. Ако столичните общинари отхвърлят искането, решението им може да се оспорва пред съда.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате