Свързани новини

10.02.2017 15:47

Галъп: 53,1% харесват речта на Нинова

Видян 1402 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Интригата на изборите става все по-сериозна и заради енергичната политическа дейност на Корнелия Нинова. Например, 67,2% от запитаните са чули за конгреса на БСП. Речта на Нинова се харесва на 53,1% от запознатите, а 34,7% са на обратното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят. Този индикатор допълнително създава усещането за сериозен сблъсък между двете основни формации в контекста на изравнените сили между тях.


Първите впечатления от служебното правителство са по-скоро благоприятни. 37,9% споделят позитивни оценки, а 5,6% - с негативни. Закономерно, висок е делът на хората, които тепърва ще формират позиция - 45,4%. Данните са от експресен телефонен сондаж, възложен, проведен и финансиран от „Галъп интернешънъл“. Сондажът е проведен на 7 и 8 февруари сред 800 пълнолетни българи в цялата страна.


Положителното впечатление от служебното правителство идва и от високите стартови оценки на президента Радев, които бяха регистрирани в предходен сондаж на „Галъп интернешънъл“ – 79% положителни оценки срещу 8% отрицателни.


Все по-любопитен става въпросът с машинното гласуване. Най-голям дял от 44,4% смятат, че ако се създаде проблем, вина носи най-вече законодателят, който е поставил трудно изпълними изисквания. 19% виждат вината в ЦИК, а 6,6% - в служебното правителство. Очевидно българите са склонни да отнесат проблема към недостатъците на законодателната дейност у нас – вероятно в синхрон с общото ниско мнение за парламента. Ниското доверие в съда също се отразява.


„Галъп интернешънъл“ продължава да тества и общото отношение по най-важните предизборни и „следизборни“ въпроси. Един от трайните медийни сюжети напоследък е евентуалното взаимодействие на двете най-големи партии след изборите. Затова експериментално беше тествано отношението към широка коалиция между БСП и ГЕРБ. Например, 43,1% са категорично против, 28,6% биха я приели само при определени обстоятелства. Като цяло „за“ са 22,7%.


 


Друг потенциален проблем след изборите би била личността на премиера. Все по-интересен става въпросът дали Бойко Борисов може отново да е министър-председател. Мненията за съдбата на Борисов са полярни. Така, например, 48,1% смятат за важно той да не е във властта след изборите, а 39,8 намират за необходимо той отново да е във властта. Това създава допълнителна интрига около изборите.


Данните говорят за нагнетяване на предизборно напрежение, но и за достатъчно прагматизъм и трезви оценки сред българите. „Галъп интернешънъл“ продължава да следи важните въпроси в своята изследователска програма.


Източник: Гласове



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион