Свързани новини

09.02.2017 17:32

Крият чия става малката банка на Ц.Василев

Видян 3413 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки че скоро стават 4 месеца, откакто определиха двамата финалисти в конкурса кой да вземе банка Виктория, а досега стъпките в търга вървяха месец за месец, никой не казва кой взема малкия трезор на банкера – беглец Цветан Василев. За пореден път 19’ опита да научи от БНБ и от класираните до наддаването каква ще бъде съдбата на финансовата институция. От централната банка полчиха въпросите ни, но не отговориха до редакционното приключване на броя на вестника, а от пресцентровете на Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова и от пиара на Д банк на близкия до ДПС бизнесмен Фуат Гювен не вдигаха телефоните си.


Въпросът става още по-важен, след като вчера бившите депутати, а сега кандидати за народни представители от Нова република Радан Кънев и Мартин Димитров поискаха от служебния премиер Герджиков и финансовия му министър Ананиев назначаване на поредни синдици във фалиралата КТБ. Причината са събраните едва 180 млн.лв. от очаквани 4 млрд.лв. активи на голямата банка на Цветан Василев при фалита, според отчет, цитиран от Димитров в Денят он ер на телевизия България он ер пред водещия Владимир Сиркаров, даден от Министерството на финансите при Борисов 2 и Владислав Горанов. Според доклада на Аликс Парсънс в срок от 1 година трябваше да бъдат събрани от 600 млн. до 800 млн. лв.


По закон синдиците се назначават от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, чиято управа се състои от петима души - един представител на Министерския съвет, един - на БНБ, един - на Асоциацията на банките в България и двама, определени от представителите на кабинета и БНБ.


Очакванията са, че продажбата на ТБ Виктория може да удвои въпросните 180 млн.лв. и поне малко да измие очите на държавата. Особено, ако са истина информациите за 120 млн.лв., похарчени за 2 години и половина за нуждите на досегашните синдици.


Конкурсът за банка Виктория, която КТБ купи буквално броени дни преди да спре работа, а основният собственик Цветан Василев да избяга първо във Виена, а след това в Сърбия, започна веднага след лятната ваканция. До 19 септември бяха събрани документите на 8 участници в конкурса, сред които – освен трезорите на Бориславова и Гювен бяха наши и чужди финансови структури, сред които дори посъветваната бързо да набира над 100 млн. капитал след стрес тестовете в бранша Инвестбанк. На 21 октомври станаха ясни двамата финалисти. Ако търгът следваше нормалния си ход, седмица след втория тур на президентските избори – около 20 ноември, трябваше да се знае и победителят. Само за сравнение, конкурсът за несравнимо по-голямата Обединена българска банка мина и замина и определянето на победител между СИБанк (Група КВС) и Банка ДСК (Група ОТР) също.


В задачата се пита защо не се дава информация какво се случва със съдбата на ТБ Виктория близо 4 месеца по-късно?    



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес искате светът да ви обръща внимание

Днес искате светът да ви обръща внимание, да ви