01.02.2017 17:02

Четири лапи: Над 10 000 котки са кастрирани в столицата за 6 г.

Видян 1032 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 10 000 котки са кастрирани от Четири лапи в София за 6 години, съобщиха от неправителствената организация.


Според официални проучвания броят на бездомните кучета в столицата намалява с всяка изминала година, но броят на уличните и дворни котки остава неизвестен. Размножаването при тях става много бързо. За период от 10 години поколението само на една некастрирана котка може да достигне близо 50 000 животни, посочват от организацията.


Затова през 2011 г. НПО започва проект за безплатна кастрация на бездомните котки, който се реализира в партньорство с част от най-големите клиники в града. Според данните им до края на изминалата година са обработени 6127 животни, а ако към тях бъдат прибавени и кастрациите в клиниката на организацията в Банкя, бройката им нараства до 10 797.


Програмата на организацията е на принципа на купонната система - всеки желаещ да се погрижи за кастрацията на уличните или дворните котки, които обгрижва, може да получи след заявка талон за безплатна операция от офиса на фондацията и да го използва в една от осемте партньорски клиники.


Всяка обработена котка също така се обезпаразитява и ваксинира против бяс. За да бъде разпозната като кастрирана, върхът на едното ушенце лекичко се подрязва.


През 2017 г. Четири лапи предвижда да раздаде 1200 талона за безплатни кастрации на котки в София. От там посочиха, че успехът им се дължи на участието на стотици доброволци, които поемат ангажимента за залавянето и транспортирането на животните до клиниките. В случаите, когато котките са агресивни, съдействие оказва екип на Четири лапи, който транспортира животните за кастрация в клиниката на организацията в Банкя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей