Свързани новини

31.01.2017 15:15

1500 лв. взема шофьор в градския транспорт

Видян 1736 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 1500 лв. заплата вземат професионалните шофьори у нас, но браншът изпитва сериозен дефицит на кадри, алармираха от транспортните фирми.


 1500 лв. е възнаграждението и на водачите в градския транспорт (2-3 пъти повече от учител и лекар), но и там проблемът стои с пълна сила. В същото време тираджиите, които работят зад граница, получават най-малко 3000 лв.


Заради липсата на шофьори голяма част от превозвачите започват да намаляват оборотите си, защото имат камиони, но няма кой да ги кара. Търсенето е много голямо, каза Миролюб Столарски - председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).


По думите му само за транспортните фирми в София, са нужни около 3000 шофьори, а за цялата страна се търсят 5000-6000 шофьори, като в тях влизат тираджиите, водачите на автобуси за междуградски превози и градски транспорт.


Според Столарски заплатата не е водещ фактор за липсващите кадри. Една от основните причини за недостига на хора е, че средната възраст на професионалните водачи е много висока - около 50 години.


След 10 години няма да има шофьори у нас, категоричен е Столарски. По думите му причината за това е, че няма подготовка и повечето от действащите водачи в момента ще бъдат пенсионирани.


Шефът БАСАТ коментира още, че възнагражденията са доста над средното за страната като има дори лекари с по-ниски доходи. Високата първоначална инвестиция в курсове е един от факторите, влияещи на кризата с шофьорите. По данни на превозвачи сумата за обучение може да достигне до 3500 лв.


Браншът е готов да осигури стипендии за желаещи да се квалифицират, но интерес няма и в училищата да се обучават, категоричен е Столарски и допълни, че няма на кой да се плаща, защото няма къде да се учи.


В България работят около 16 000 транспортни компании, които имат 65 000 регистрираните камиони. 84% от превозвачите са на мнение, че недостигът на шофьори е най-големият им проблем, сочат още данни от бранша.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху