Свързани новини

20.01.2017 14:04

Бареков внесе сигнал за офшорките на Плевнелиев и Група Гнидите

Видян 2841 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Евродепутатът и лидер на "Презареди БГ" Николай Бареков внесе в деловодството на Главна Прокуратура подписан лично от него сигнал за наличие на организирана престъпна група с участието на Росен Плевнелиев, бивш президент, и Иво Прокопиев, бизнесмен, с цел търговия с влияние и укриване на данъци. Евродепутатът подчерта, че документът е писан от неговия юридически екип в Европейския парламент със съдейстието на изявени германски професори - икономисти.


Бареков съобщи, че е нарекъл групата „Гниди“ и поясни, че причината да бъде кръстена по този начин е, че участниците са действали по подобие на въшките в косата - през плетеници от офшорни фирми. "Те са действали в продължение на много години. Основните лица на това ОПГ са Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев. Присъединине са били и много техни роднини, служители и лица, които понастоящем са в Контролния орган на „Да, България“. Помолен да назове конкретни имена, Бареков уточни, че става въпрос за Юри Катанов, който е бил бивш неговнископоставен служител в радио "Канал Ком". Понастоящем лицето, заедно с г-н Прокопиев, представлява „Алфа финанс холдинг“ АД и е в ръководството на формацията на Христо Иванов, заяви той.


Бареков обяви, че няма да разчита само на български институции. „Със случая ще бъде запозната както немската прокуратура, така и всички европейски институции, тъй като става въпрос за лица с изключителна голяма власт“, поясни той. Евродепутатът отбеляза факта, че въпреки подадения от него сигнал до НАП през 2013 година, Плевнелиев не е бил проверен. „В отговор на моя сигнал прокуратурата заяви, че е незаконно да бъде проверяван президентът, а въпреки наличието на солидния европейски имунитет, на мен ми бе извършена щателна проверка“, заяви той.


 


Документът има няколко направления, поясни лидерът на "Презареди БГ". "Първото е за  наличието на офшорки, свързани с Плевнелиев и Прокопиев,  източили 5 млн. лв. от продажбата на "Каолин". Измамата е извършена чрез  дружеството, представлявано от Прокопиев,  и кипърските дружества „Столбърг“ и „Уиклеф Холдинг Лимитид“, които се намират в тясна връзка с Плевнелиев, съпругата му Юлиана  Плевнелиева и лицето Десислава Недкова – бивша служителка (секретарка) на Иво Прокопиев. В резултат на  тази спекулативна препродажба на акции акционерите на  „Алфа финанс холдинг“ АД са ощетени с  4,54 млн. лв, а щетите за държавата са в размер на 560 хил. лв", заяви Бареков.


 


На следващо място били изнесени факти и обстоятелства, затвърждаващи връзката на Плевнелиев с Прокопиев.  "Става въпрос за състоялата се тайна среща между бившия президент и и изп.-директор на “EVN” г-н Стефан Шишковиц  и извършената приватизационната сделка по прехвърлянето на миноритарния дял на държавата в „EVN Електроразпределение“ и „EVN Електроснабдяване, посредник при която е дружеството „Булброкърс“ЕАД, контролирано от Иво Прокопиев, на който прокуратурата вече повдигна обвинение за тази сделка", каза още Бареков.


 


Евродепутатът разкри още, че в сигнала е упоменат с конкретни факти и публичноизвестният случай, при който Плевнелиев  източва управляваната от него фирма "Линдер-Ирис Имобилиен" чрез своя офшорка в Кипър. Според евродепутата е налице основателното предположение, че Плевнелиев, съзнателно, е извършил отклонение от данъчното облагане, като е укрил реално получен доход в особено големи размери.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни впечатления

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни