Свързани новини

18.01.2017 09:30

Антонио Таяни е новият председател на Европейския парламент

Видян 1396 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

63-годишният италианец Антонио Таяни беше избран за председател на Европейския парламент.
Кандидатът на десницата спечели след четири гласувания в пленарната зала в Страсбург срещу опонента си от социалистите Джани Питела, предаде БНР.
Антонио Таяни получи 351 от общо 633 валидни гласа. От гласувалите общо 713 евродепутати 80 се въздържаха.
След обявяването на резултатите новоизбраният председател на Европарламента се качи на трибуната и пое незабавно ръководенето на пленарното заседание с думите:



Искам да посветя тази победа на жертвите на земетресението, сполетяло моята страна. Хората все още живеят в трудни условия, на студа и трябва да всички тук да засвидетелстваме солидарност с тях. Нека сме солидарни и с всички жертви на тероризма, с онези, които са бездомни и безработни. Трябва да се посветим на всички хора в затруднение. Ще спазя обещанията които съм поел и с нетърпение очаквам да работим заедно с всички депутати в интерес на нашите граждани.



Антонио Таяни е роден през 1953г в Рим. Започва кариерата си като професионален журналист, известен в Италия от телевизията с политическите си коментари и репортажи. По-късно става един от основателите на партията "Форца Италия", която издига до властта премиера Силивио Берлускони.  После Таяни става евродепутат, а от 2002-а година е един от заместник-председателите на ЕНП. В Еврокомисията Барозу той получава първо ресора транспорт, а във втория мандат - индустрията и предприемачеството.



Италианецът успя да победи благодарение на подкрепата от групата на Либералите. Техният председател Ги Верховщад се оттегли от надпреварата след обещания за съвместно управление с ЕНП по важните законодателни политики в парламента. Във финалното гласуване решаващи се оказаха и гласовете на групата на Консерваторите и реформистите, доминирани от британски депутати, които потвърдиха, че ще заложат на Таяни.



Загубилият кандидат на социалистите Джани Питела поздрави за победата сънародника си Таяни с думите, че отдавна в ЕП не е бил избиран председател при такава открита и прозрачна конкуренция, без задкулисни междупартийни сделки. Питела допълва, че с този избор се изгражда нов консервативен блок в Страсбург и групата на социалистите ще му се противопоставя конструктивно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци