Свързани новини

12.01.2017 15:06

ВСС: Искаме от ЕК отпадане на мониторинга върху правосъдието

Видян 1186 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представляващият ВСС Димитър Узунов ще поиска да отпадне мониторингът от страна на ЕК с мотива, че механизмът не работи. Очаква се това да стане в петък на срещата между главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд и представляващия ВСС Димитър Узунов с представители на ЕК, на финала на подготовката на доклада по правосъдие, който чакаме в края на този месец,


Инициатор на това предложение е Незабравка Стоева, член на ВСС, която е категорична, че за 10 години, откакто има наблюдение, България непрекъснато е променяла законите и дори Конституцията си, но не е последвало друго, освен че магистратите не са можели да насмогват на промените, за да ги прилагат. Освен това доверието в правосъдната система се е сринало именно в тези последни години, когато България е под наблюдение.


При гласуването във ВСС главният прокурор Сотир Цацаров е подкрепил предложението, а председателят на ВКС Лозан Панов е гласувал "против".


Първото заседание на ВСС премина в разгорещени дебати по повод независимия анализ на европейски прокурори, коментиран у нас доста противоречиво. Скандалите във ВСС отдавна вече не са новина. Част от съдебните кадровици от т.нар. "революционно малцинство" напуснаха залата. Най-възмутена беше Юлиана Колева, която заяви, че вече няма да се върне на заседание на ВСС.


Другата тема, която предизвика противоречия, беше предложението за обучение на български магистрати от румънски по борба с корупцията. Такова обучение няма да има. Според мнозинството от членовете на ВСС ние няма какво да научим от Румъния. Нещо повече, румънският модел за борба с корупцията е остро критикуван, често той се превръща в "лов на вещици" и този смисъл не бива да подценяваме българските магистрати, като определяме за техен ментор румънските.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви