Свързани новини

12.01.2017 13:03

ГЕРБ предложи 240 едномандатни района, но остави районирането на Радев

Видян 1629 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Току- що внесохме в деловодство на Народното събрание промени в Изборния кодекс с мотивите в него и с предварителна оценка на въздействие. Така, както ви бяхме уведомили в предходните дни. Това каза председателят на Комисията по правни въпроси към Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ по време на брифинг в парламента, предаде Фокус.


Кирилов посочи, че по този начин ще могат да се приложат въпросите и положителния отговор в тях от проведения референдум на 6 ноември 2016 г. „Предвидили сме съобразно дефинициите, които са използвани в поставения въпрос, мажоритарен избор на народни представители в 240 едномандатни избирателни района, на територията на Република България“, каза той и уточни, че става въпрос за избор в два тура.


„На втори тур се явяват двамата кандидати получили най-висока подкрепа от първия тур, а за избора народен представител се обявява спечелилият по-голям брой действителни гласове“, каза Кирилов и коментира, че това съответства на волята на избирателите. По отношение на гласуването в чужбина, той обясни, че се предлага гласовете на българите в чужбина да се отчитат в едномандатните райони по техния постоянен адрес.


 
Основните промени, които партията предлага в своя законопроект за нови изборни правила са:



1. Предвижда се да се гласува в 240 едномандатни избирателни района в два тура. На втория тур се явяват двамата кандидати с най-голяма подкрепа и за депутат се избира този, който е спечелил по-голям брой действителни гласове.

ГЕРБ се отказва да районира страната на едномандатни райони, защото смята, че това трябва да се направи от отдалечено от политиката лице. Затов ГЕРБ предлага бъдещият президент Румен Радев да извърши районирането на страната.

2. Българите в чужбина ще гласуват машинно още на следващите избори в най-малко 12 000 секции, но ще посочват адреса си и в България, за да бъде изготвен изборен списък "българи в чужбина". Предвижда се още българите, гласуващи в чужбина, да подават месец преди изборите заявление за гласуване, без обаче това да отнема правото им и на място да заявят желание за гласуване.

3. Субсидията на партиите за получен глас да бъде 0 лева - предлага ГЕРБ.

4. Ще има 240 РИК с по 13 члена.

5. Квадратчето "Не подкрепям никого" остава в бюлетината - за разлика от промените в Изборния кодекс, които предлага омбудсмана Мая Манолова, тъй като отразявало обективно нагласите в обществото.

6. Радикална промяна за броя на депутатите предлага ГЕРБ. Ако избран депутат стане министър, мястото му да не се заема от никой и столът в парламента ще остане празен, за да няма частични избори от мястото, откъдето е избран депутатът, предаде КРОСС.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните и да ви търсят