Свързани новини

12.01.2017 12:22

НС изключи потребителските спорове от обхвата на арбитража

Видян 1635 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът прие промени на второ четене в Гражданския процесуален кодекс, с които се изключват потребителските спорове от обхвата на арбитража, предаде КРОСС.

Съгласно промените страните по имуществен спор могат да уговорят той да бъде решен от арбитражен съд, освен ако спорът има за предмет вещни права или владение върху недвижим имот, издръжка или права по трудово правоотношение или е спор, по който една от страните е потребител.


"Гражданите отбелязаха една много важна победа срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища", заяви в Народното събрание омбудсманът Мая Манолова.
 
От следващата седмица, след обнародването на промените в Държавен вестник, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето, коментира Манолова.

Тя уточни, че висящите производства ще бъдат прекратени. Всички арбитражни дела, които са заведени към момента, които ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими, уточни Манолова. Омбудсманът обясни, че с промените се намаляват шест пъти юрисконсултските възнаграждения.

По думите й това са допълнителни разноски, с които монополните дружества товарят своите клиенти в случаите, в които ги изпращат на съд.

„Свидетели сме на това, че дела се завеждат само заради юрисконсултските възнаграждения, за да може монополистът да прибере още и още от своя клиент, заяви Манолова.

Тя даде пример с "Топлофикация", която когато съди свои клиенти, иска 300 лв. пред Софийския районен съд, 300 лв. при възражение на длъжника и 350 лв. пред частен съдебен изпълнител.

Мая Манолова заяви, че тази победа е станала възможна благодарение на доброто взаимодействие между гражданите, омбудсмана и Народното събрание. Тя благодари на депутатите, че са защитили гражданите и че не са се поддали на корпоративния натиск, на който са били подложени в последните месеци.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби